TELEKOM

Tele2 vil ha samarbeid om mobilmaster

Bra for samfunnsøkonomi og sårbarhet, sier ekspert. Hva sier Telenor?

Hvor rasjonelt er det å kreve at alle mobiloperatører skal ha egne master?
Hvor rasjonelt er det å kreve at alle mobiloperatører skal ha egne master?
17. jan. 2012 - 09:04

Oslo (NTB): Tele2 vil benytte konkurrentenes mobilmaster i distriktene. Argumentet er driftssikkerhet, økonomi og miljø. Telenor er lunkne til forslaget.

Telekomekspert Håvard Fossen sier til Nationen at et samarbeid gir mening, både for samfunnsøkonomien og sårbarheten. Han mener konkurranse på infrastruktur bør skrinlegges.

– Samfunnsøkonomisk er det svært gunstig. Konkurranse bør handle om tjenester, ikke infrastruktur. I distriktene bør operatørene bygge sammen, slik Tele2 foreslår, sier han.

Gjennom Mobile Norway bygger Tele2 ut et tredje landsdekkende mobilnett.

– Der det er god dekning i distriktene, er det naturlig å samlokalisere, sier teknisk direktør Geir Løvnes i Tele2.

– Det sparer det visuelle miljøet ved at det ikke oppføres ekstra master. Flere aktører i samme mast kan spleise på backupløsninger for strøm og bredbåndsframføring. Lokalpolitisk motstand mot oppføring av nye master unngås.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge vil ikke si mye om temaet. men bemerker at Tele2 ønsker samarbeid om det meste for å spare kostnadene de andre leverandørene har hatt med å etablere infrastruktur.

– En slik løsning vil ikke alltid tjene konkurransen i distriktene. Det må være et insitament for å bygge ut. Jeg er redd for at et slikt forslag vil føre til at ingen faktisk vil ta kostnaden ved å bygge ut Distrikts-Norge, sier Amundsen. (©NTB)

I romjulen sa teleanalytiker John Strand at det er ødeleggende å ha konkurrerende nasjonale mobilnett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.