TELEKOM

Telebransjen åpner «app store»

Støtter foreløpig bare Android, og kun enkle webapplikasjoner.

15. feb. 2011 - 14:18

En bred allianse av verdens teleselskaper åpnet i går sitt økosystem for programvare til mobiltelefoner kalt WAC («wholesale application community»).

Ambisjonen er å skape en plattform for utvikling og distribusjon av web-baserte applikasjoner til et bredt utvalg av mobiltelefoner.

WAC er både et felleseid grossistledd, en instans som skal teste og godkjenne applikasjoner, samt organet som utvikler spesifikasjon for programvaren.

Telenor, AT&T, Vodafone, Orange og China Mobile er blant de første som skal tilby egne programvarebutikker basert på denne plattformen.

Den kommersielle åpningen ble markert under Mobile World Congress i Barcelona, og omfatter et sortiment på 12.000 applikasjoner, som er basert på den første versjonen av WAC-spesifikasjonen.

Telenor begynner med et pilotprosjekt i Serbia for å prøve ut konseptet i samarbeid med Ericsson og Opera Software. Går alt som planlagt tar Telenor sikte på å lansere tilbudet i flere markeder fra årsskiftet.

- Pilotprosjektet er imidlertid ikke begrenset til bare WAC. Vår app-butikk skal også tilby innhold til Android, Symbian og Java, sier Telenors prosjektleder Rune Slinning i en pressemelding.

Opera lanserte mandag sin widget-løsning med støtte for WAC 1.0 til Android-baserte mobiltelefoner. Produktet ble omtalt i digi.no ved utgivelsen av en alfa-versjon ved juletider. På sikt er det ventet at Opera vil støtte også andre mobile plattformer.

Det gjenstår en god del før WAC kan matche mulighetene som ligger i å utvikle programvare til moderne mobile operativsystemer.

Blant annet er det ennå ikke mulig å aksessere kalender, adressebok eller lokalt lagrede filer på mobilen. Støtte for dette er beskrevet i WAC 2.0-spesifikasjonen, som etter planen skal utgis i mai.

På sikt er det meningen at WAC skal gi utviklere helt unike muligheter knyttet til data som ligger i mobiloperatørenes egne nettverk. Først da skal WAC-applikasjoner kunne gjøre ting ingen andre plattformer kan tilby.

Ifølge alliansen skal WAC 3.0-spesifikasjonen som omhandler dette offentliggjøres i september 2011. Denne skal omfatte både brukerautentisering og betalingsmuligheter direkte fra applikasjoner.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.