BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teledesic tester teknologien

Bill Gates store drøm er å tilby bredbåndaksess til Internett via satellittkonstellasjonen Teledesic, som skal være operativt i 2002 med 288 satellitter. Første test-satellitt ble skutt opp for to dager siden.

Frode Eriksen
27. feb. 1998 - 09:48

Oppskytningen skjedde fra det amerikanske luftforsvarets base Vadenberg i California, og gikk under pseudonymet Batsat (Broadband Advanced Technology satellite). Teledesic har bekreftet oppskytningen, og ifølge en talsmann for selskapet var satellitten mye mindre enn de som skal skytes opp senere fordi de skal brukes i tester for å kvalitetssikre bredbåndstjenestene som skal distribueres via Teledesic, skriver Communications Week sin internettavis.

Teledesic-satellittens offisielle navn er T1, og er en av flere lignende test-satellitter som Teledesic-konsortiet vil plassere i 565 km jordbaner for å teste teknologi og kvalitet. I første omgang vil selskapet kontrollere studere nærmere de atmosfæriske forstyrrelsene, uplink og downlink-signaleringen, signalforsinkelse, systemets stabilitet og hvilken påvirkning Sol og Måne har på satellittene og signalene.

Teledesics talsmann sier at selskapets strategi er å levere mer enn det lover. K1 er den første private KA-bånd satellitt, og blant oppgavene er også å teste frekvensene i 28.6GHz -29.1GHz båndene, som ble tildelt Teledesic på frekvenskonferansen i Genève i fjor. Mange har stilt seg tvilende til downlink-hastigheten på slike høye frekvenser i regnvær, noe som vil gjøre det vanskelig for mottagere med små parabolantenner å motta signalene fra satellittene.

Bak Teledesic står Bill Gates, Craig McCaw og Boeing.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.