BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teledesic vil kjøpe SS-18

Representanter for Teledesic forhandler med den russiske og ukrainske hæren om bruk av gamle bæreraketter av typen SS-18 for å sende opp de 840 satellittene som inngår i Teledesic-prosjektet.

Frode Eriksen
20. feb. 1997 - 11:00

Teledesic skal innen 2002 ha satt 840 stellitter i 800 kilometers baner rundt Jorden. Dette er mange ganger dagens kapasitet på markedet for bæreraketter, også om en inkluderer bæreraketter for geostasjonære baner.

Teledesic bekrefter nå at bæreraketter av typen SS-18 er et reellt alternativ for å sette satellittene i bane.

- Bærerakettene har solid styrke og pålitelighet, sier markedsdirektør i Teledesic, Daniel M Khon til The Wall Street Journal i dag.

De gamle bærerakettene har en pålitelig teknologi og vil kunne løse Teledesics største problem, som er omfanget av prosjektet. Den første oppskytnngen skal etter planen skje i 2001, og alle de 840 satellittene skal opp på mindre enn to år.

Over 200 bæreraketter vil stå "ledige" etter at nedrustningsavtaler med USA er gjennomført, og både den russiske og den ukrainske hæren er mer enn villige til å gjøre butikk på bærerakettene fremfor å sende dem på skraphaugen.

Teledesics forhandlinger skjer med et tre uker gammelt russisk-ukrainsk konsortium som ønsker å selge 22 mulige oppskytninger med opsjoner for ytterligere 80.

Men Teledesic forhandler også med andre om oppskytningene. I løpet av få måneder skal selskapet ha kommet mange skritt nærmere hvem som får kjempeoppgaven med bokstavelig talt å løfte hele prosjektet opp i bane rundt Jorden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.