Teleeksperter tror UMTS-kravene blir i vanskeligste laget

To norske teleeksperter er enige at det kan være vanskelig for alle UMTS-aktørene i Norge å klare konsesjonskravene.

To norske teleeksperter er enige at det kan være vanskelig for alle UMTS-aktørene i Norge å klare konsesjonskravene.

Administrerende direktør i Teleplan, Asgeir Myhre, sier at han forventer fire mobilnett, men ikke med den dekningen som enkelte av selskapene har antydet.


Det første en må forvente er imidlertid leverandøravtaler til Tele 2 og Broadband Mobile, sier han.

Myhre sier Teleplans erfaringer er at mye stanser opp ved den offentlige godkjenningen av steder for å plassere nettutstyr. Med sommerferien for døren vil en derfor ikke få en effektiv saksbehandling før over sommeren.

Han tror ikke manglende leverandørkreditt er noe problem for de to selskapene.

- Leverandørene er sultne på kontrakter og de strekker seg nok langt, og gjerne lengre enn det en bank ville ha gjort. Myhre tror ikke nettleverandørene får kapasitetsproblemer før om halvannet år når mobilnettenes testfase er overstått og det skal bygges i volum for i tjene penger.

- Myndighetene vil kunne komme i en delikat situasjon. En er ikke tjent med å gi de to nye operatørene en så kraftig smekk på fingrene at de forsvinner fra markedet om de ikke klarer kravene. Det er ikke forbrukerne tjent med. Men på den andre siden har en jo hensynet til de tre som ikke fikk konsesjon å ivareta, selv om noen av de i dag er glade for at en ikke fikk konsesjon.

Tore Aarønæs i Norsk Telecom mener at jo mer tiden går, desto vanskeligere kan det virke som at konsesjonskravene for tredje generasjons mobiltelefoni kan la seg realisere.


- Telenor og Broadband Mobile er et mindre interessant spørsmål fordi de har lave utbyggingskrav, sier Aarønæs som tror NetCom i stor grad greier seg selv basert på sitt eksisteremnde basestasjonsnett.

- For Tele2s del tror at det i så fall blir snakk om ny norsk "roll-out-rekord". På en måte er det synd at bransjen skal være undrende til hvordan dette skal gå. Men kanskje en har en annen agenda, spør Aarønæs.


Til toppen