Telefonautomaten går online

En ny generasjon telefonautomater har sett dagens lys i England. Foruten tradisjonell taletelefoni kan automatene også gi deg høyhastighets Internett-aksess. Men det koster.

En ny generasjon telefonautomater har sett dagens lys i England. Foruten tradisjonell taletelefoni kan automatene også gi deg høyhastighets Internett-aksess. Men det koster.

Det er Telenor-partneren British Telecom (BT) som har satt opp automatene, som ifølge BBC News er verdens første nasjonale nettverk av multimedia/telefonautomater.

BT skal utplassere 1000 slike automater innen mars neste år, og den første fikk sin høytidelige, offisielle åpning ved Waterloo Station i London i går.

Men det koster vel så mye som det smaker å surfe via den såkalte Caprice-automaten. BTs minstetakst blir ett pund - over tolv kroner - for ti minutters surfing. Telegiganten forsvarer den ublue prisen med høye utviklingskostnader og at automatene i første rekke blir utplassert på steder der besøkene er størst - som på flyplasser, jernbanestasjoner og kjøpesentre.

"Multifonen" Caprice er utstyrt med en tolvtommers trykksensitiv fargeskjerm, ISDN2-forbindelse som gir 64Kbps surfehastighet på en kanal og telefonsamtaler på den andre. Noe informasjon vil bli lagt ut gratis - uten web-forbindelse, så som de siste nyhetene, samt en reise- og underholdningstjeneste. BT vil lage en egen nettportal som oppstartsside, og tar ellers i bruk Websense-teknologi for å blokkere tilgang til støtende innhold.

Tjenester som vil bli lagt til senere i år er bl.a. videotelefoni (den første multifonen med videotelefoni blir installert i Millennium Dome), video epost (som bruker kan du ta bilde av deg selv ved terminalen og vedlegge det en epost), lokale gateguider (viser hvor du er og hvordan du kommer deg fra A til B) og innebygget skriver.

Til toppen