BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telefonica vurderer BT-alliansen

Spanske Telefonica er ikke lenger like sikker på at en internasjonal allianse med British Telecom (BT) er det beste alternativet. Nå utsetter de to selskapene et planlagt aksjebytte.

Frode Eriksen
28. nov. 1997 - 16:59

Den spanske telekomoperatøren Telefonica inngikk en samarbeidsavtale med British Telecom (BT) og MCI som sine internasjonale partnere i vår etter å ha trukket seg fra Unisource-samarbeidet. For å styrke det nye samarbeidet ble det planlagt at Telefonica og BT skulle bytte to små aksjeposter. Fristen for dette gikk ut 30. november, men nå er det hele utsatt i seks måneder, inkludert BTs salg av sin aksjepost på 16% i Airtel SA, som er en konkurrent til Telefonicas mobiltelefonvirksomhet.

Telefonicas hovedargument for å delta i Concert-alliansen med BT og MCI var mulighetene for å kunne skaffe seg et fotfeste blant de 40 millioner spansktalende personene i USA, samt styrke infrastrukturen for Telefonicas engasjement i Latin-Amerika, USA og Europa.

Imidlertid kan det se ut som MCI velger WorldCom som ny fusjonspartner fremfor BT. Dermed får også Telefonica noe nytt å tenke på, selv om alternativene er få. Selskapet har allerede valgt bort et samarbeid med AT&T og Unisource, og det er tvilsomt om en retrett er mulig. AT&T/Unisource som nye samarbeidspartner, Telecom Italia har dessuten den internasjonale partneren til spanske Retevision, selskapet som har lisens til å bygge opp et konkurrerende telenett i Spania til Telefonicas.

Telefonicas styreformann, Juan Villalonga, skal allerede neste uke til USA for å innlede samtaler med en rekke internasjonale operatører. Resultatene fra disse samtalene skal ende opp i en konklusjon der Telefonica skal bestemme seg for om de skal erstatte MCI i Concert eller om selskapet skal skaffe seg en ny internasjonal partner. En mulig spesialavtale med WorldCom/MCI er også en mulighet. Allerede i dag møter han BTs styreformann Iain Vallance i Madrid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.