Telefonkiosker blir trådløse aksesspunkter

Mens mange teleselskaper verden over fjerner de kostbare telefonkioskene, går blant annet British Telecom nye veier. Også Telenor tenker nå i de samme baner.

Mens mange teleselskaper verden over fjerner de kostbare telefonkioskene, går blant annet British Telecom nye veier. Også Telenor tenker nå i de samme baner.

Selv om klassiske telefonkiosker nå er et sjeldent syn i Norge, har blant annet British Telecommunications (BT) fortsatt 108.000 telefonkiosker i drift i Storbritannia. Overskuddet fra telefonkioskene er i dag kanskje ikke så stort, men kioskene inngår likevel i British Telecoms framtidsplaner.

For, som mange andre selskaper har oppdaget, er bruken og etterspørselen av trådløse nettverksforbindelser økende. Mange selskaper bygger derfor ut aksesspunkter - også kalt hot-spots eller IP-soner - hvor kundene kan få tilgang til Internett fra deres PC eller PDA utstyrt med støtte for WLAN.

    Les også:

Det er her telefonkioskene til BT kommer inn. Disse er allerede utstyrt med telefonforbindelse og strøm. Dermed kan BT uten for store omkostninger oppgradere telefonkioskene til også å fungere som aksesspunkter for WLAN.

Ifølge Berlingske Tidende er foreløpig kun 91 av BTs telekiosker i dag utstyrt for å fungere som trådløse aksesspunkter, men Les King, kommunikasjonsansvarlig for British Telecoms privatkundeavdeling, sier til avisen telefonkioskene er en avgjørende del av selskapets strategi for å øke utbredelsen av trådløst Internett.

- Det er svært enkelt å endre en telefonkiosk til et trådløst aksesspunkt for Internett, og vi kan gjøre det slik at man ikke kan se det på boksen, forteller King.

- Vi forventer at 200 kiosker vil være utstyrt med trådløst Internett ved juletider og innen neste sommer skal BT ha 4000 trådløse aksesspunkter over hele landet.

I Norge har Telenor for lengst fjernet de fleste av de klassiske, røde telefonkioskene, kun 300 gjenstår på ulike steder i landet. En del sentrale steder er det derimot installert mer moderne telefonautomater, som også burde kunne brukes grunnlag for aksesspunkter.

- I alt har Telenor 2096 telefonautomater i Norge, forteller Stein André Larner, produktsjef for trådløs teknologi i Telenor Bedriftskommunikasjon, til digi.no.

Han sier det er morsomt og overraskende at British Telecom har slike utbyggingsplaner, for også Telenor arbeider nå med dette.

- Vi holder på å gjøre beregninger som vil vise om dette er veien å gå. Det er for tidlig å si når en eventuell utbygging vil komme i gang, men viser beregningene at dette er veldig interessant, vil vi nok begynne relativt raskt, sier Larner.

Han har et veldig positivt syn på bruken av telefonautomater til dette formålet.

- Det er ikke tilfeldig hvor disse telefonautomatene er plassert. Det er jo der folk ferdes, sier han.

Til toppen