BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telefusjon før påske

Alt tyder på at en fusjonsavtale mellom Telenor og Telia blir klar før påske til tross for ulike krav og ønsker de to teleselskapene imellom.

Frode Eriksen
24. mars 1999 - 09:05

Konsernsjef i Telenor, Tormod Hermansen sier til Dagens Industri at arbeidet er noe forsinket dels fordi det har vært mer arbeidskrevende å fusjonere de to selskapene enn planlagt, dels at han selv har sært syk. - Alt virker svært lovende, sier Hermansen.

Fungerende næringsminister i Sverige, Mona Sahlin, sier til Finanstidningen at fusjonsforhandlingene er en naturlig drakamp mellom Norge og Sverige, uten noen spesiell risiko for sammenbrudd. - Drakampen vil ikke true fusjonen, sier hun, og regner med en løsning i løpet av kort tid.

Status for fusjonsforhandlingene er dermed:

Telenordia

Telenors eierandel på 1/3 må selges ved en fusjon. Sannsynlig kjøper er Tele Danmark.

Telia Norge

Konkurransetilsynet har i klare ordelag gjort et klart at ved en fusjon må selskapet selges. Flere aktuelle kjøpere har allerede flagget interesse, deriblant norske NetCom. Også Tele Danmark, ElTele og Tele 1 Europe kan være interessert i hele eller deler av selskapet.

Fordeling av forretningsområder

Tormod Hermansen mener at hovedkontorene til både Internett- og mobilvirksomheten til det nye selskapet må ligge i Norge, som en kompensasjon for at hovedkontoret for telekonsernet ligger i Stockholm. I Telia er det ikke glede over dette kravet, og tirsdag gikk Telias fagforeninger ut i FinansTidningen med krav om at hovedkontorene for mobil- og Internett bør legges til Sverige av forretningsmessige årsaker. Intensjonsavtalen mellom de to selskapene sier at mens hovedkontoret til konsernet skal ligge i Sverige, skal den internasjonale avdelingen styres fra Norge. Ut over dette skal selskapene fordeles ut fra forretningsmessige grunner og balanse. Denne generelle intensjonsavtalen har åpnet for stor grad av diskusjon om flere av disse elementene.

Fordelingen av direktører

Telia-direktørene har allerede uttrykt bekymring over at det nye teleselskapet får et stort innslag av Telenor-direktører med Tormod Hermansen i spissen. Denne fordelingen har en i stor grad kommer i land med.

Bytteforholdet 60/40

Dette forhandles det ikke lenger om. Partene er enige om at dette er den riktige verdifordelingen mellom de to selskapene alt tatt i betraktning.

Konkurransetilsyn/EU-kommisjonen

Konkurransetilsynet har allerede sagt sitt om Telia Norge, men det er ingenting som tyder på at organene så langt har noen andre innvendinger mot en fusjon.

Børsnotering

Det nye aksjeselskapet vil kunne børsnoteres i år 2000, om fusjonen gjennomføres i høst.

Fusjonsavtale

Informasjonsansvarlig i Telia, Lars Billström, mener at en avtale mellom de to selskapene kan være klar allerede på torsdag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.