Telefusjonen er "dumhetens triumf"

Fusjonen mellom Telenor og Telia håndteres så uprofesjonelt at den svenske ukeavisen "Veckans Affärer" kaller den for "dumhetens triumf".

Fusjonen mellom Telenor og Telia håndteres så uprofesjonelt at den svenske ukeavisen "Veckans Affärer" kaller den for "dumhetens triumf".

I artikkelen rettes det hard kritikk mot telefusjonen og måten den er gjennomført på. Blant det bladet henger seg opp i er eierbegrensninger, fordeling av eierskap mellom Telenor og Telias eiere og manglende debatt og kritikk av fusjonen.

Fusjonen, som er den første der to statlige teleselskap fusjonerer, har skapt usedvanlig lite debatt, spesielt i Sverige, der lignende fusjonsdebatter har rast ved flere anledninger. Men bladet skriver at i forbindelse med fusjonen Telenor/Telia er ingen kritikk reist, annet enn spørsmålet om det blir billigere å ringe. Dette til tross for at dette er Nordens største fusjon noen sinne - uansett bransje.

Bladet spør seg om håndteringen av fusjonen er så profesjonell at det er derfor den ikke synes, og besvarer spørsmålet selv med et nei. Blant de momentene bladet trekker fram som kritikkverdige er:

  • Politikerne får bare halvannen måned til å vurdere om fusjonen skal gjennomføres, før vedtaket i juni.
  • Det statlige eierskapet fortsetter, og statlig flertall garanteres i 16 år - fire Stortingsperioder med varierende flertall - om de to statene ikke blir enige om noe annet.
  • Eierbegrensninger - ingen får eie mer enn tre prosent, mens bransjeselskap må nøye seg med en prosent.
  • Rådgivere og finansmarked sier ingenting - her er det penger å tjene - opptil flere milliarder, når aksjer til en verdi av 100 milliarder kroner skal selges. (Investorer betalte en milliard da aksjer for 20 milliarder ble solgt.) Og de som ikke får selge i første hånd, får likevel nok å henge fingene i som aksjedetaljister til private og småbedrifter.
  • Ingen kritiske røster høres - det kan skade karrieren i et nyfusjonert selskap. Også leverandørene vil gjerne være det nye selskapets beste venn, selv om noen vil tape.
  • I Sverige er man fremdeles ikke komfortabel med at Internett og mobiltelefoni har fått norske direktører, noe som kan få konsekvenser for Svensk mobilindustri.
  • Mye av grunnlaget for fusjonen holdes hemmelig, selv for nasjonalforsamlingene som skal vedta fusjonen.
  • Det nye selskapet har ennå ikke fått noe navn, og spør om en vil ende med "Felia" eller "Felianor".
Til toppen