JUSS OG SAMFUNN

Telegigant hjalp NSA med omfattende internett-spionasje

«Ekstremt villige til å bistå».

Telegiganten AT&T skal ha gitt NSA betydelig hjelp med å avlytte datatrafikk.
Telegiganten AT&T skal ha gitt NSA betydelig hjelp med å avlytte datatrafikk. Bilde: (c) Daniel Schweinert/Westend61/Corbis/All Over Press
NTB
17. aug. 2015 - 08:32

New York/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Den amerikanske telekomgiganten AT&T har i flere tiår bistått amerikansk etterretning med å få tilgang til enorme mengder datatrafikk.

Ifølge The New York Times, som har fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden, har det eksistert et særdeles godt forhold mellom National Security Agency (NSA) og AT&T.

Det har lenge vært kjent at amerikanske telekomselskaper mer eller mindre frivillig har bistått NSA, men AT&T har ifølge dokumentene vært i særstilling og vist seg «ekstremt villige til å bistå», skriver avisen.

Leste du denne: - NSA spionerte på Japan 

Spionerte på FN

Dokumenter fra tidsrommet 2003 til 2013 avdekker blant annet hvordan AT&T, som er USAs største telekomselskap, lot NSA installere overvåkingsutstyr ved minst 17 av sine datasentraler i USA.

NSA kunne på denne måten skanne milliarder av eposter, også de som gikk til eller fra FN-hovedkvarterer i New York som er kunde hos AT&T.

Partnerskap

Dokumentene viser også at NSAs topphemmelige budsjett for samarbeid AT&T var mer enn dobbelt så høyt som for andre telekomselskap.

I et av de lekkede dokumentene minner NSA sine ansatte om å være ekstra høflige under besøk ved AT&Ts ulike anlegg.

– Dette er et partnerskap, ikke et kontraktsmessig forhold, blir det understreket i dokumentet.

Les mer: USA avlyttet tre tyske statsministre 

Tvunget

Ifølge The New York Times er det uklart om samarbeidet har endret karakter siden de første avsløringene begynte å komme fra Snowden for to år siden.

Da ble det kjent hvordan amerikanske data- og telekomselskap hadde følt seg presset til å bistå NSA med å spionere på millioner av mennesker.

IT-selskapene har siden gått hardt ut og hevder nå at de nå har tatt i bruk nye krypteringsløsninger for å beskytte sine kunder, mens telekomselskapene har vært mer tilbakeholdne med å kommentere.

Gjentar: – Vi deltok aldri i NSAs PRISM-program 

Tappet kabler

En gruppe AT&T-kunder har gått til sak og anklager selskapet for brudd på grunnloven, mens myndighetene på sin side har gjort sitt beste for å holde mest mulig hemmelig om NSAs virksomhet.

Snowden-dokumentene avdekker hvordan NSA og AT&T alt for 30 år siden samarbeidet med å tappe den fiberoptiske Fairview-kabelen som gikk mellom Japan og USA.

Dokumentene viser også hvordan telekomselskapet Verizon har bistått NSA med å spionere på datatrafikk via slike kabler. (©NTB)

Les også: Nye tiltak skal stoppe mobilspionasje i Norge 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.