BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telegigant innrømmer vanvittig regnskapsjuks

Kan vi stole på regnskapene til amerikanske selskaper? I går offentliggjorde WorldCom at de har rotet "litt" med 30,2 milliarder kroner.

26. juni 2002 - 08:08

For dem som håpet på et mer stabilt amerikanske aksjemarked med bedre nyheter og en slutt på "Enron-problemer" som svekker investorenes tillit, ble gårsdagen en svart dag.

For i etterkant av hurra-årene, velter nå fortsatt det ene liket større enn det andre ut av skapet. At små norske selskaper som Intellinet kan rote med tallene er en ting, men i større selskaper burde det være nok folk som følger med og kan avsløre feil.

Åpenbart ikke, for i går måtte et av verdens største tele- og Internett-selskaper, WorldCom, innrømme at de har servert feil tall over hele fem kvartaler. Hele 3,8 milliarder dollar (30,23 milliarder norske kroner) som har vært ført under finansutgifter, skulle egentlig vært ført som driftsutgifter.

WorldCom eier store deler av de internasjonale og amerikanske hovedlinjene som bærer Internett.

Størrelsene på summene skaper dramatiske effekter og kaller frem sterke minner fra Enron-saken. Etter å ha pyntet på sine regnskaper, rapporterte WorldCom et overskudd på 1,4 milliarder dollar for 2001 og et 130 millioner dollar i overskudd for første kvartal i 2002. De riktige tallene er et tap på driften i 2001 og i første kvartal.

WorldCom har nå sparket sin finansdirektør og sin controller.

Nå må selskapet skrive om sine regnskaper i en runde som setter ny rekord i USA. Saken blir ikke bedre av at WorldCom, som mange av sine konkurrenter, sliter tungt med en gjeld på 30 milliarder dollar etter en oppkjøpsrunde til inflaterte priser under dotcom-bølgen.

Spørsmålet er hvordan banker, andre kreditorer og aksjemarkedet vil reagere på nyheten. En rekke konkurrenter av WorldCom har veltet, og regnskapsrotet stiller i hvert fall spørsmålstegn ved selskapets fremtid. En amerikansk analytiker sier til Wall Street Journal at han tror selskapet raskt vil bli presset til kreditorforhandlinger (såkalt Chapter 11).

Det amerikanske kredittilsynet, SEC, er nå fullt involvert i saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.