Telegiganter starter «app»-butikk

Storallianse skal erobre smarttelefon-markedet.

Telegiganter starter «app»-butikk
Bilde:

Omsetning av mobilapplikasjoner kan være lukrativt. Det finnes allerede en rekke butikker som skal gjøre det enkelt for utviklere å markedsføre sine produkter, men felles for de mest kjente er at det er produsenter av mobiltelefoner eller mobilplattformer som står bak.

Nå ønsker mobiloperatørene, altså teleselskapene, en bit av kaken. Derfor har 24 av verdens største mobiloperatører gått sammen om å danne Wholesale Applications Community, en allianse som skal bygge en åpen plattform hvor utviklere skal kunne tilby applikasjoner til alle mobilbrukere, uansett enhet eller teknologi.

I tillegg til Telenor og Netcom-eieren TeliaSonera, er América Móvil, AT&T, Bharti Airtel, China Mobile, China Unicom, Deutsche Telekom, KT, mobilkom austria group, MTN Group, NTT DoCoMo, Orange, Orascom Telecom, Softbank Mobile, Telecom Italia, Telefónica, SingTel, SK Telecom, Sprint, Verizon Wireless, VimpelCom, Vodafone og Wind med i alliansen.

Til sammen har disse selskapene over tre milliarder kunder.

Med i alliansen er også GSM Association (GSMA) og mobilleverandøreren LG, Samsung og Sony Ericsson.

Ifølge en pressemelding som GSMA har utgitt, sikter alliansen mot å forene det som i dag er en fragmentert markedsplass og å skape en åpen bransjeplattform som gagner både applikasjonsutviklere, mobiloperatørene og mobilbrukerne.

Skal lage ny applikasjonsstandard

For å kunne levere applikasjoner som fungerer på tvers av ulike mobilplattformer, må det tas i bruk felles standarder. Alliansen skal ta utgangspunkt i kravene som settes av henholdsvis BONDI-initiativet til Open Mobile Terminal Platform-forumet (OMTP) og av Joint Innovation Lab (JIL), for å gjøre disse om til en felles standard. Dette skal skje i løpet av de neste 12 månedene.

Senere vil alliansen samarbeide med W3C for å utvikle en felles standard baser på den nye løsningen, noe som skal sikre at utviklere kan lage applikasjoner som både skal kan brukes på tvers av mobilplattformer og etter hvert også på stasjonære enheter.

Alliansen har som mål å skape et engros-økosystem for applikasjoner som skal gi en utviklere en mest mulig direkte måte å kunne levere sine applikasjoner og tjenester til den største mulige kundebasen globalt.

Wholesale Applications Community oppgir på nettstedet at applikasjonene som skal tilbys, i alle fall vi kunne kjøres på tvers av enheter basert på Symbian, Android og Windows Mobile/Phone. Om iPhone-brukerne får lov av Apple til å handle her, er mer tvilsomt.

Les mer om: