Telegiganter uten en tråd

De to amerikanske selskapene Cisco Systems og Motorola lanserte i dag en strategisk allianse for å utvikle nye trådløse IP-nett. Selskapene skal investere en milliard dollar over 4-5 år, blant annet ved å etablere fire "Internet Solutions Centers".

De to amerikanske selskapene Cisco Systems og Motorola lanserte i dag en strategisk allianse for å utvikle nye trådløse IP-nett. Selskapene skal investere en milliard dollar over 4-5 år, blant annet ved å etablere fire "Internet Solutions Centers".

Cisco Systems og Motorola mener mobiltelefonen og andre trådløse bokser blir sentral i fremtidens Internett og samarbeidet skal utvikle trådløs IP for å gjøre det lettere å benytte håndholdte terminaler til Internett-bruk. Samarbeidsavtalen signeres mandag amerikansk tid i New Orleans.

Bo Hedfors, som er leder for Motorolas Network Solutions Sector, sier i en pressemelding at trådløs og Internett er viktige elementer i fremtidens kommunikasjon.

Samarbeidet mellom de to selskapene er rettet mot deler av telekom-markedet der de to selskapene hver for seg står relativt svakt. Motorola har ikke vært noen særlig tungvekter innenfor Internett, mens Cisco står tilsvarende svakt innenfor den trådløse og mobile delen av telekom.

I samarbeidsavtalen skal de to selskapene de neste årene investere en milliard dollar for å utvikle hverandres kunnskap med sikte på å skape felles synergier og verdiskapning. Både Cisco og Motorola ville uansett entret hverandres marked, men med et samarbeid regner selskapene med at resultatene kan skapes enda raskere og billigere enn om de arbeidet hver for seg.

Hedfors sier at de første resultatene fra samarbeidet ventes på markedet om vel to år, isteden for fire om Motorola hadde jobbet alene.

Målet for selskapets trådløse satsing er å benytte seg av standarder, og unngå proprietære løsninger, for å gjøre det enklere å nå nye markeder.

Motorola har allerede flere lignende samarbeidsavtaler i boks, blant annet med franske Alcatel innenfor neste generasjon mobiltelefoni (UMTS).

Også Cisco er i full gang med å etablere eget samarbeid med flere partnere. Mandag er det ifølge The Wall Street Journal planer om å annonsere Ciscos nye samarbeid med den amerikanske mobilprodusenten (og CDMA-eksperten) Qualcomm, og ifølge mandagens utgave av Berlingske Tidende skal Cisco også være i samtaler medsvenske Ericsson med tanke på et samarbeid, med sikte på å vokse innen markedet for integrert transmisjon av bilde, lyd og data.

Til toppen