BEDRIFTSTEKNOLOGI

Teleglobe inntar Norden

Behovet for telekapasitet øker mer enn utbudet av kapasitet, noe canadiske Teleglobe vil gjøre noe med ved å tilby kapasitet til andre teleoperatører. Mette Håkonsen ble headhuntet fra Global One i fjor høst for å bygge opp det norske markedet for Teleglobe.

Frode Eriksen
5. juni 1998 - 11:59

Headhunteren og Norden-sjefen for Teleglobe er da også Håkonsens tidligere sjef i Global One, Stein Erik Larsen. I tillegg til Oslo-kontor åpnet Teleglobe torsdag kontor i København, mens Stockholm står for tur til høsten.

- Vi skal selge internasjonal telekapasitet til nasjonale teleoperatører. Nærhet til kundene er et mål for etableringen i Norge, sier administrerende direktør i Teleglobe Norge, Mette Håkonsen.

Tidligere har internasjonal teletrafikk vokst med 10 til 15 prosent årlig. Nå eksploderer trafikken. Veksten kan komme opp i 70 til 100 prosent i løpet av et års tid, blant annet fordi flere bruker Internett og andre avanserte telekomtjenester.

- Vi ønsker å posisjonere oss i dette markedet i Norge. Vi tilbyr operatørene kapasitet til å håndtere den del av den internasjonale veksten som også vil komme i Norge, sier Håkonsen.

Telenor leide nylig 45 megabits kapasitet på Teleglobes transatlantiske fiberoptiske kabel. Tidligere har Teleglobe også leid ut kapasitet til NORDUnet, en Internett-motorvei for universitetsmiljøer i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island. Nordiske forskere har dermed fått adgang til en global overføringskapasitet på 155 megabits per sekund.

Teleglobe eier egne fiberoptiske kabler, andeler i satellitter og har også leieavtaler med andre netteiere. Nettet er et av verdens største og omfatter 240 land og 275 teleoperatører, med over 12.000 kabel- og 7.000 satellittforbindelser. Selskapets nord-atlantiske kabelnettverk på 7.500 kilometer i Nord-Atlanteren, har større overføringskapasitet enn alle andre kabelforbindelser til sammen. Nettverket kan håndtere 300.000 samtaler samtidig.

Teleglobe Communication er en av tre enheter i konsernet Teleglobe Inc. Inntil for to år siden drev selskapet bare med internasjonal trafikk til og fra Canada, der de hadde et monopol. I 1995 opprettet konsernet Teleglobe Communication, og gikk utenlands.

Konsernet, som er børsnotert i New York, Montreal og Toronto, har mer enn 1.500 ansatte og en årlig omsetning på over ti milliarder kroner.

Siden 1995 har Teleglobe opprettet kontorer i mer enn 30 land i Europa, Amerika og Asia. Samtidig er trafikken firedoblet. Rundt 70 prosent av trafikken går over kabel, resten over satellitt. Selskapets egeneide undersjøiske fibernettverk er verdens tredje største.

- Vi holder en lav kostnadsbase med få ansatte. Vi tilbyr konkurransedyktige priser gjennom optimal bruk av vårt eget nettverk og bilaterale avtaler med nasjonale netteiere, sier Håkonsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.