TELEKOM

Telekabler sprengt i Hedmark og Oppland

Slo ut nødnummer, mobil og internett.

Uvørnt utført spreningsarbeid er ikke bra for fiberkabler.
Uvørnt utført spreningsarbeid er ikke bra for fiberkabler.
30. mai 2013 - 09:12

Uvørent utførte springninger ødela onsdag kveld mobil-, telefon- og internettdekningen for flere tusen mennesker i Hedmark og Oppland. Det måtte opprettes alternative nødnummer til Kongsvinger sykehus og Solør legevakt. Forbindelsene er nå gjenopprettet. Her er tre av NTBs meldinger om saken, i omvendt kronologisk rekkefølge.

Telenettet i Hedmark og Oppland oppe igjen
Publisert: 30.05.2013 06:38

Oslo (NTB): Problemene i telenettet i Gudbrandsdalen og Hedmark ble rettet i løpet av torsdagsnatten. Flere tusen mennesker mistet mobil-, telefon- og internettdekning onsdag kveld.

– Nå er alt i orden. Feilen i Gudbrandsdalen ble rettet klokka 22.30 onsdag kveld mens feilen i Kongsvinger ble rettet mellom klokka 3.30 og 4 natt til torsdag. Alt er nå sjekket og funnet i orden, sier informasjonssjef Knut Sollid i Telenor til NTB torsdag morgen.

Rundt 430 kunder ble rammet av kabelbruddet i Oppland. Bruddet skjedde i Sel etter sprengningsarbeid.

– Skadestedet ligger litt vanskelig til, og våre folk måtte over en elv for å komme til, fortalte Sollid.

Etter at fiberkabelen var skjøtet, slet Telenor med å få opp alle mobilstasjonene, men jobben ble fullført allerede rundt midnatt.

Ved midnatt var rundt 2.000 bredbåndskunder fortsatt uten mobil-, telefon- og dataforbindelse i Åsnes-, Grue- og Kongsvinger-området i Hedmark. Men som lovet, var feilen rettet torsdag morgen.

Ifølge NRK var det ikke mulig å ringe nødnumrene til Kongsvinger sykehus og Solør legevakt på grunn av problemene. (©NTB)

Teleproblemene i Hedmark og Oppland snart rettet
Publisert: 30.05.2013 00:24

Oslo (NTB-Per-Helge Berg/Linus Hauge): En av de to fiberkablene som det var brudd i, og som førte til at flere tusen mennesker i Hedmark og Oppland mistet mobil-, telefon- og internettdekning onsdag kveld, er skjøtet. Fremdeles foregår både feilretting og feilsøking.

– Nå ser det meget bedre ut. Fiberkabelen som ble rammet av et sprengningsuhell i Sel, er nå skjøtet, og der er både bredbånd og telefoni oppe og går. Vi sliter imidlertid fortsatt med å få opp alle mobilstasjonene, men jobben er i ferd med å fullføres, sier informasjonssjef Knut Sollid i Telenor til NTB ved midnatt natt til torsdag.

Sprengning
Han forteller at det har vært ustabilitet ved flere mobilstasjoner, men at det utover natten jobbes med å finne ut av og reparere det som trengs. Ifølge Sollid er dette nærmest for en rutinesak å regne.

Rundt 430 kunder har vært rammet av kabelbruddet i Oppland. Bruddet skjedde i Sel etter sprengningsarbeid.

– Skadestedet ligger litt vanskelig til, og våre folk måtte over en elv for å komme til. De er nå i ferd med å skjøte fiberkabelen, sier Sollid.

Alt i orden ved daggry
– Når det gjelder kabelen i Kongsvinger, startet en entreprenør å skjøte denne rundt klokka 23. Det er antatt at jobben er ferdig klokka 1, men dette kan ta lengre tid. Alle vil få tilbake forbindelsen umiddelbart når kabelen er skjøtet, sier Sollid.

Ved midnatt var dermed rundt 2.000 bredbåndskunder fortsatt uten mobil-, telefon- og dataforbindelse i Åsnes-, Grue- og Kongsvinger-området i Hedmark.

– Men forhåpentligvis betyr dette at når de fleste står opp i morgen tidlig, så er alt i orden, sier han.

Alternative nødnumre
Selv om bruddene på fiberkablene hovedsakelig har rammet bredbåndskunder, var en av konsekvensene at mange mobile basestasjoner falt ut. Telenors driftssentral jobbet derfor med å legge om så mye som mulig av trafikken via PC-terminaler for å redusere konsekvensene av bruddet.

Dermed kunne noen kunder oppleve å få tilbake forbindelsen før selve fiberkablene er reparert, sier Sollid.

Ifølge NRK er det ikke mulig å ringe nødnumrene til Kongsvinger sykehus og Solør legevakt på grunn av problemene. Kongsvinger sykehus har derfor opprettet et alternativt nummer for legevakt og akuttmottak, 908 17 073, mens Solør legevakt kan nås på 971 41 393. (©NTB)

Sprengte i stykker telekabler i Hedmark og Oppland
Publisert: 29.05.2013 20:56

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): Flere tusen mennesker i Hedmark og Oppland er uten mobil-, telefon- og internettdekning onsdag kveld. Feilretting og -søking foregår fremdeles.

Det er telenettet i Gudbrandsdalen og i Kongsvinger som har fått problemer etter brudd på to fiberkabler, melder NRK.

I Hedmark rammer dette over 2.000 bredbåndskunder, mens i Oppland rundt 430 kunder.

– Et av bruddene skjedde i Sel etter sprengningsarbeid. Skadestedet ligger litt vanskelig til og våre folk måtte over en elv for å komme til. De er nå i ferd med å skjøte fiberkabelen, sier informasjonssjef Knut Sollid i Telenor til NTB.

– Jobber kontinuerlig
Han håper derfor at de fleste abonnentene i de nordlige delene av Gudbrandsdalen kan få tilbake forbindelsen i løpet av kvelden.

I Kongsvinger har rettemannskapene ikke fått lokalisert selve feilen, men har funnet fiberkabelen det er problemer med.

– De prøver nå å finne ut nøyaktig hvor på kabelen selve skaden er. Vi er derfor litt mer usikker på rettetid der, men det jobbes kontinuerlig, opplyser Sollid.

Alternative nødnumre
Selv om bruddene på fiberkablene hovedsakelig har rammet bredbåndskunder er en av konsekvensene at mange mobile basestasjoner har falt ut. Ifølge Sollied jobber Telenors driftssentral med å legge om så mye som mulig av trafikken via PC-terminaler for å redusere konsekvensene at bruddet.

– Dette kan gjøre at noen vil oppleve å få tilbake forbindelsen før selve fiberkablene er reparert, sier Sollid.

Ifølge NRK er det ikke mulig å ringe nødnumrene til Kongsvinger sykehus og Solør legevakt på grunn av problemene. Kongsvinger sykehus har derfor opprettet et alternativt nummer for legevakt og akuttmottak, 908 17 073, mens Solør legevakt kan nås på 971 41 393. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.