BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telekampen i Norden hardner til

Ameritechs inntreden på det nordiske telekommarkedet betyr at Telia møter hardere konkurranse enn selskapet nok hadde planlagt for det nordiske markedet.

Frode Eriksen
3. nov. 1997 - 16:48

Nordens telekommarked er delt i to. Telia står sammen med Unisource, Uniworld og AT&T på den ene siden, mens Concert-alliansen, der British Telecom er hovedpartner med Telenor, Tele Danmark og Telecom Finland stå på den andre.

Telia har blinket ut Norden og Baltikum som sitt hovedsatsingsområde, men møter nå konkurranse fra ett av de sterke Bell-selskapene i USA, som allerede har flere store engasjement i Europa og Norden. Ameritech har uttalt klare ambisjoner i Nord-Europa, med Tele Danmark som brohode.

Tele Danmarks Concert-engasjement står fremdeles ved lag, og heller ikke aksjeposten i NetCom har ikke vært noe særlig problem for ledelsen i Telenor, som hele veien har vært holdt orientert, ifølge pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard.

For alle de nordiske telekomoperatørene er det en viktig del av strategien å vokse med nye virksomheter i utlandet, ettersom en forventer å miste markedsandeler på hjemmefronten.

Telia får med andre ord en ny konkurrent i sitt kjerneområde, der selskapet allerede er engasjert med flere datterselskap og mobillisenser i alle nordiske land. Det er ventet at den tredje norske mobillisensen av GSM-1800 standarden vil tildeles Telia.

- Ameritechs intreden på det nordiske markedet er ett av de mindre hyggelige scenariene for Telia, sier telekomanalytiker hos Procivitas, Gustav Wiklund, til Computer Sweden.

Med sin planlagte aksjepost i Tele Danmark på 42 prosent, vil Ameritech i realiteten kontrollere selskapet med 6 av 12 styremedlemmer. Selskapets investeringer i Tele Danmark vil være den største Ameritech gjør i Europa så langt. Det danske parlament, EU-kommisjonen og Tele Danmarks generalforsamling må godkjenne handelen før den settes i verk.

Ameritechs investeringer i Europa kommer som en følge av det europeiske markeds deregulering fra nyttår. Det er ventet at det europeiske telekommarked vil vokse med 13 prosent i året til en verdi av USD 580 milliarder i løpet av 2001.

- Danmark blir døren til Nord-Europa, og Tele Danmark har ekspertisen vi trenger for å etablere en platform for å ekspandere i Europa, sier styreleder og administrerende direktør i Ameritech, Richard C. Notebaert, i egen pressemelding i forbindelse med at planene ble kjent sist uke.

Ameritech er fra før storeier i Belgacom, blant annet sammen med Tele Danmark, samt ungarske Matav, der selskapet eier en tredel. Investeringene utenfor kjerneområdet i USA, har en samlet verdi på USD 8 milliarder og utgjør:

  • 24.4 prosent i Belgacom
  • 33.5 prosent i Matav
  • 24.9 prosent i Telecom New Zealand
  • 19.7 prosent i NetCom ASA

Om en legger til Tele Danmarks egne engasjement i Europa er Ameritech foruten aksjeposten i Belgacom på 16,5 prosent, engasjert i mobilprosjekter i Ungarn, Polen, Ukraina, Litauen og ordinære telekomoperatører i Sverige, Tyskland, Ungarn, Sveits og Tsjekkia.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.