BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor: ADSL i 1998

- Telenor vil trolig kunne introdusere kommersielle ADSL-prosjekter i løpet av 1998, sier informasjonssjef Lise Gullberg i Telenor Nett. ADSL tilbyr data fra tjener til klient i opptil 6,3 Mbps over vanlige telefonledninger.

Eirik Rossen
24. nov. 1997 - 15:44

Til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire sier Gullberg at omfang og områder for ADSL-tilbudet vil være avhengig av prisutvikling og lønnsomhet for løsningene som blir valgt, og at Telenor vurdere ulike selskapers teknologi innen ADSL. Gullberg er ikke villig til å gi ytterligere opplysninger om verken omfang, områder eller pris.

Kommentaren kom i forbindelse med et ADSL-modem som Alcatel og Intel har utviklet i fellesskap, og som ble vist på Comdex. Dette modemet koples til en USB-utgang (Universal Serial Bus), som nye PC-er etter hvert vil utstyres med. Alcatels nåværende ADSL-løsning forutsetter et nettverkskort hos klienten.

ADSL er en asymmetrisk løsning som typisk tillater opptil 640 Kbps fra klienten, og opptil 6,3 Mbps fra tjeneren. Teknologien er tenkt brukt til tjenester som Internett-tilgang, video på forespørsel osv, og er de tradisjonelle teleselskapenes alternativ til tv-kabelnett.

Markedssjef Dag Haug i Alcatel Telecom Norway vil ikke kommentere de tekniske spesifikasjonene til ADSL-modemet som karakteriseres som en prototyp.

- Hastighetene er avhengig av hvordan ting ordnes fra operatørsiden, det vil si i Norge fra Telenor, sier han.

Alcatel presenterte sin ADSL-teknologi på CeBIT-messen i Hannover i mars i år, og har flere store kunder for denne teknologien, blant dem Telia og British Telecom. Det gjennomføres prøveprosjekter med Alcatels ADSL-teknologi i Korea, Japan og Danmark.

ADSL-teknologien er allment på frammarsj verden over. I San Francisco har Pacific Bell - nok en Alcatel-kunde - kunngjort et titalls prøveprosjekter i ulike xDSL-teknologier. Et annet selskap med xDSL-prosjekter i San Francisco og Silicon Valley - blant annet med Internett-tilgang - er Concentric Network Corp.

xDSL fordrer forholdsvis store investeringer hos televerkene. Dag Haug sier han regner med at disse investeringene vil medvirke til at ISDN - som må betraktes som et lavhastighetsalternativ i forhold til xDSL - vil holde seg konkurransedyktig i mange år framover.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.