Telenor advarer mot "ISDN-virus"

Den siste uken har Telenor stanset 100 prosent flere virusinfiserte e-post enn normalt. Hovedproblemet er nykommeren Bugbear, men også det gamle "ISDN-viruset" Opaserv spres mer enn før.

Den siste uken har Bugbear-viruset spredt seg med rakettfart. Pågangen har vært så stor mot bedrifters og ISP'ers e-postservere at maskinene nesten ikke makter å levere mail ut til ansatte og privatkunder.

Den hissige Bugbear-ormen angriper også antivirus-installasjoner, noe som gjør at mange e-postbrukere uten å være klar over det har mistet virusbeskyttelsen på sin PC.

Les mer om Bugbear:

Dette fører igjen til at gamle virus som mange tidligere har hatt effektivt virusvern mot igjen begynner å spre seg. Telenor opplyser at man den siste uken har stanset 100 prosent flere virusinfiserte e-post enn normalt i sitt nettverk.


Ett av disse virusene er Opaserv som tidligere har gitt Telenors ISDN-kunder ubehagelige overraskelser. Opaserv kan føre til at rutere holder ISDN-linjene i kontinuerlig aktivitet uten at brukerne ønsker det.

Opaserv vil også kunne føre til stor trafikk på lokalnett som er knyttet til Internett. Dette rammer i tillegg kunder som selv ikke er infisert, da viruset genererer trafikk utenfra som holder ISDN-linjene aktive. Telenor Business Solutions (TBS) råder derfor nå alle kunder til å sørge for oppdatert virusbeskyttelse. Samtidig er det svært viktig å overvåke forbruket av tellerskritt på internettaksess via ISDN.

- Vi anbefaler kundene å være oppmerksomme i dagene som kommer. Spredningen av viruset Opaserv vil kunne føre til ufrivillig aktivitet på ISDN-rutere, som igjen gir høyere regninger enn normalt. Ved uregelmessigheter anbefaler vi at man er nøye med å fysisk skru av utstyret når det ikke er i bruk, altså den tiden man behøver å være knyttet til Internett eller sjekke e-post, sier Christian Kavli, produktsjef i Telenor Business Solutions.

Telenor Business Solutions renser kundens e-post for virus på sentrale servere. Hittil i år har TBS registrert en nedgang i antall e-post som inneholder virus fra 3 prosent til1,5 prosent, men den sist uken har utviklingen tatt en dramatisk vending. Telenor har på en uke registrert en økning på 50 prosent i antallet e-post som er virusinfisert. Totalt spres om lag 95 prosent av all virus via e-post. Den massive spredningen av e-postvirus som Bugbear viser at faren ikke er avblåst. Utviklingen de siste ukene følger mønsteret fra fjoråret, da virusene Code Red og Nimda skapte store problemer på sensommeren og høsten.

Les også:

Til toppen