TELEKOM

Telenor alvorlig truet i India

Landets teletilsyn innstiller på å trekke tilbake GSM-lisenser.

19. nov. 2010 - 09:32

Det indiske teletilsynet TRAI (Telecom Regulatory Authority of India) anbefaler å trekke tilbake 69 GSM-lisenser (altså for 2G mobiltelefoni) fordelt på seks ulike operatører, skriver India Infoline.

Lisensene det gjelder, ble tildelt i januar 2008. Hver lisens forplikter innehaveren til å levere mobiltelefonitjenester i et bestemt geografisk område, en såkalt sirkel («circle»). TRAI mener operatørene ikke har fulgt opp sine forpliktelser, blant annet til dekning. Kravet er at mobiltjenestene skal være tilgjengelig fra 90 prosent av operatørenes hovedkontorer og 10 prosent av distriktskontorene innen ett år etter lisenstildelingen.

TRAI har gjennomgått til sammen 127 lisenser, og funnet at 69 av dem ikke er fulgt opp i henhold til kravene.

Nærmere tre år etter tildelingen, konstaterer TRAI at Uninor, der Telenors eierandel er 67,3 prosent, har sviktet i åtte sirkler. De andre operatørene som står i fare for å bli fratatt lisenser, er Etisalat (tidligere kjent som Swan), som skal ha sviktet i 15 sirkler, Videocon (tidligere kjent som Datacom) i 10 sirkler, Loop Telecom (tidligere Shipping Stop Dot Com) i 20 sirkler, Sistema-Shyam i 11 sirkler og Aircel i 5 sirkler.

Uninor anklages for ikke å ha satt i gang tjenester fra minst 10 prosent av distriktskontorene i sine sirkler innen ett år etter at frekvenstildelingen fant sted.

Selskapene risikerer store bøter i tillegg til å bli fratatt lisensene.

Anbefalingen fra TRAI er rettet til Indias departement for telekommunikasjon. I anbefalingen heter det at man ved å trekke tilbake lisenser kan frigjøre frekvenser som så kan tildeles til operatører som er villig til å ta sine forpliktelser på alvor.

Bakgrunnen for anbefalingene fra TRAI er en rapport om mobiltelefoni i India som landets riksrevisjon leverte tidligere denne uken. I denne rapporten ble departementet for telekommunikasjon anklaget for grov mislighold av offentlige interesser ved å tildele GSM-lisenser på billig salg, slik at staten gikk glipp av inntekter tilsvarende 190 milliarder kroner. Da rapporten ble kjent, trakk Indias minister for telekommunikasjon seg.

    Les også:

Telenor nøt ikke godt av dette billigsalget, siden tildelingen ble avgjort før Uninor ble opprettet, som et partnerskap med det indiske eiendomsselskapet Unitech. Telenors andel i Uninor kostet åtte milliarder kroner. Hvis Uninor nå blir fratatt en avgjørende del av sitt eksistensgrunnlag, betyr at Telenor kan tape det meste av det de har investert i India.

Uninor sier – til India Infoline og til Wall Street Journal – at de har overholdt kravene, at de ikke er underrettet fra TRAI om noe forslag om å frata dem lisenser, og at de ikke har ytterligere kommentarer til saken.

Uninors mobiltjenester kom i drift mot slutten av 2009. Selskapet bokførte et resultat på minus 1,13 milliarder kroner i tredje kvartal. Selskapet har til sammen 22 lisenser, men opplyser at de bare er tildelt frekvenser i 21 områder eller sirkler. De håper å få tildelt frekvenser i det siste området, Indias største metropol New Delhi, så fort som mulig.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var i New Delhi 14. november, to dager før skandalen brøt ut. Han forsikret landets medier at Uninor vil fortsette å investere for å øke mobilpenetrasjonen i India.

Med en mobilpenetrasjon på 30 prosent er India likevel verdens nest største marked for mobiltelefoni, og det raskest voksende. Uninor fikk 2,5 millioner nye abonnenter i oktober i år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.