BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor åpnet GSM-nett i Bangladesh

Bangladesh statsminister Sheikh Hasina Wazed åpnet landets første digitale mobiltelefonnett ved å ringe statsminister Torbjørn Jagland, for tiden på ferie i Kautokeino.

digi:stab
1. apr. 1997 - 01:00

GrameenPhone i Bangladesh, der Telenor er dominerende eier, åpnet onsdag Bangladesh første digitale mobilnett på landets 25. nasjonaldag.

GrameenPhone er operatør i det nye telenettet og dekker ved åpningen rundt 10 millioner mennesker i hovedstaden Dhaka og de nærmeste landsbyene. Etter fem år vil nærmere 98 prosent av befolkningen i Bangladesh være dekket. GrameenPhone beregner at dette vil koste USD 100 millioner.

Det bor nærmere 120 millioner mennesker i Bangladesh, og bare tre av tusen husstander har telefon. Et eksisterende analogt mobilnett har 6.000 kunder. Nesten alle de 68.000 landsbyene i Bangladesh er helt uten telefondekning. Rask GSM-utbygging vil derfor sterkt kunne bidra til å utvikle manglende telekommunikasjon og infrastruktur i landet.

GrameenPhone lanserer også GSM-nettet i Bangladesh som et spesielt landsby- og kvinneprosjekt, og forventer at kvinner vil bli en viktig drivkraft i bruk av nettet. Grameen Bank, som også eier en del av selskapet, har finansiert en stor mengde kvinnelige selvstendig næringsdrivende med rimelig lån uten sikkerhet.

GrameenPhone har derfor laget rimelige «landsbypriser» for å ringe, og satser nå på at kvinner kan finansiere kjøp og deretter starte utlånsvirksomhet av GSM-telefon i sin landsby. Ideen er skapt av Mohammed Yunus, grunnleggeren av Grameen Bank. Håpet er at utlånsvirksomheten vil gi låntakerne inntekter, og at landsbybefolkningen, som ikke har råd til eget abonnement, allikevel kan få rimelig tilgang til telefon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.