FORBRUKERTEKNOLOGI

Telenor barnesikrer Windows

Telenor utvider Kidsurf-løsningen med et norskutviklet, barnevennlig brukergrensesnitt for Windows.

29. jan. 2004 - 14:19

Kidsurf fra Telenor er en Internett-løsning for de yngste, med egen portal og løsning som sperrer for sider med uønsket innhold. Foreldrene bestemmer selv hvilke sider barnet skal få tilgang til, og de bestemmer også hvor lenge barnet skal få sitte foran pc-en og surfe. Dagens betalingsløsning for tidsbegrensning av surfing og begrensning til å bruke bare godkjente nettsider blir nå gratis for alle Online-kunder. Inkludert i abonnementet er også Norton Antivirus.

I tillegg til denne grunnfunksjonaliteten i Kidsurf tilbyr Telenor nå Kidsurf Lek&Lær, en funksjonalitet som gjør det umulig for barna å laste ned programvare som brukes til chatting. Denne tilleggstjenesten gjør PC-en barnesikker, fordi barna får sitt eget miljø gjennom et eget skrivebord på skjermen hvor de blant annet er sikret mot å komme i kontakt med uheldig programvare. Det barnevennlige miljøet hindrer også nysgjerrige barnefingre fra å kunne ødelegge noe i foreldrenes oppsett på maskinen. Spill- og læreprogrammer følger med. For å gjøre Internett-surfing enda sikrere vil Telenor også komme med en egen epost-løsning for barn i løpet av våren.

Telenor skriver i sin pressemelding at Kidsurf Lek&Lær er verdens første operativsystem laget for barn", men det er nok ikke helt korrekt.

Ifølge Lars Jolstad i Easybits Software er Kidsurf Lek&Lær egen versjon av dette selskapets Magic Desktop, som er et todelt skall som ligger oppå Windows. Den ene delen, Security Shield, fungerer som en brannmur mellom Windows og brukergrensesnittet barna får tilgang til. Det blokkerer all tilgang til filsystemet, alle kjente tastekombinasjoner og tillater kun surfing på weben mot nettsteder som er oppgitt i en ”white list” opprettet av barnas foresatte. Easybits tilbyr ifølge Jolstad en egen søkemotor med forslag til barnevennlige sider.

De foresatte kan velge om Kidsurf Lek&Lær skal starte opp som standard grensesnitt for PC-en, og tilgangen til den normale Windows-klienten vil være passordbeskyttet.

Den andre delen er av produktet er selve brukergrensesnittet og programvare som skal være spesielt egnet for å lære opp barn til å benytte en PC. Jolstad forteller at Easybits har som grunnholdning at barn bør ta i bruk datateknologi på et tidlig tidspunkt i et trygt miljø.

Kidsurf Lek & Lær passer ifølge Telenor best for barn mellom 2 og 12 år, og tilbys til 29 kr per måned. Den første måneden får kundene tilbud om å teste produktet gratis. Det er ingen bindingstid for tjenesten.

- Telenor har lansert Kidsurf fordi det er viktig for oss å satse på sikkerhetsprodukter, særlig overfor barnefamilier. Vi vet at mange småbarnsforeldre ønsker kontroll over hvordan barna bruker pc-en, og det tar vi nå ansvar for å hjelpe dem med, sier Atle Lessum i Telenor.

- Grunnfunksjonaliteten i Kidsurf har vi valgt å inkludere i Online-abonnementet, fordi vi ønsker å verdiøke og synliggjøre merverdi for kundene på deres Internett-abonnement hos oss, forteller administrerende direktør Knut Haakon Nilsen i Telenor Internett. Nilsen presiserer likevel at Telenor med Kidsurf tilbyr en teknisk løsning, og at det er foreldrene selv som må sette grenser og innprente gode holdninger til Internett-bruk hos sine barn.

Jolstad innrømmer at Telenors valg av løsning fra Easybits er en flying start som kan åpne mange dører for selskapet. Magic Desktop-produktet ble lansert i det stille i fjor høst, men med Telenor som referansekunde blir det enklere for selskapet å markedsføre produktet overfor andre. Ifølge Jolstad jobber Easybits nå mot alle de store Internett-leverandørene i Europa.

- Vi har ingen konkurrenter, siden vi er de eneste som lager et så komplett produkt. De fleste andre tilbyr bare løsninger for Internett-aksess. Det betyr samtidig at vi må lage markedet selv, forteller Jolstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.