Telenor begrenser eksponeringen i Russland

Etter å ha bygd seg opp til å bli en av de mest betydelige investorer innenfor russisk telekom, tar Telenor nå en pause.

Etter å ha bygd seg opp til å bli en av de mest betydelige investorer innenfor russisk telekom, tar Telenor nå en pause.

Kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications, Dag Vangsnes, sier at Telenor er komfortable med situasjonen i dag og har ingen planer om å kjøpe eller selge noe mer i Russland.

Det betyr at det russiske mobilselskapet VimpelCom må se etter andre finansielle partnere enn Telenor når selskapet nå planlegger å bygge ut sine mobillisenser for GSM-telefoni utenfor Moskva-regionen.

Vimpelcom, med tidligere Telenor-direktør, Jo Lunder som konsernsjef, har allerede bekreftet at selskapet er i samtaler med den russiske grupperingen Alfa Eko, en telekomdatter av selskapet Alfa Group som er mest kjent for handel med olje, sukker og vin.

Moscow Times og Reuters skriver at forhandlingene både går på samtaler om investeringer i et nytt datterselskap av Vimpelcom for å bygge mobiltelefonnett utenfor Moskva, samt en eierandel direkte i morselskapet, der Telenor er en av de største aksjonærene med 30,4 prosent.

Til tross for sin størrelse i selskapet, har Telenor etter først å ha vist interesse for ytterligere ekspansjon, bestemt seg for å avvente situasjonen.

Lunder vil ikke snakke om tall, men sier at investeringsmengden kommer an på hvor mye Vimpelcom vil bygge ut.

- Det er delvis en beslutning ut fra markedspotensial. Det er for tidlig å si hvor mye kontanter som trengs, sier Lunder.

Ifølge den russiske avisen Vedomosti er Alfa Groups nyetablerte datterselskap med fokus på telekom, Alfa Eko, bemannet med personell fra både VimpelCom og Telenor.

Vimpelcom sitter med GSM-lisenser til å bygge ut mobilnett som dekker 70 prosent av befolkningen, det vil si vel 100 millioner. Første beskjedne utbygging startet allerede i fjor, men større kapitalmengder trengs for en raskere og kraftfull utbygging.

Til toppen