Telenor ber politiet etterforske Vimpelcom-utbetaling

Telenor ber nederlandsk politi se nærmere på en utbetaling fra Alfa-systemet i forbindelse med etterforskningen av korrupsjonsmistenkte VimpelCom.

Telenor ber politiet etterforske Vimpelcom-utbetaling
Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas. Bilde: Lise Åserud / NTB scanpix

Ifølge Dagens Næringsliv sto den russiske oligarken Michael Friedmans Alfa-system i 2006 bak overføringen på 19 millioner dollar. Dette var den første betalingen til det korrupsjonsmistenkte stråselskapet Takilant, et selskap som senere tjente store penger på å være Vimpelcoms partner i Usbekistan.

Overføringen skjedde bare to dager etter at VimpelCom vinteren 2006 kunngjorde at de skulle gå inn i det usbekiske mobilmarkedet.

Politi i en rekke land mener Takilant i realiteten kontrolleres av den usbekiske presidentens datter Gulnara Karimova.

Telenor eier i dag 33 prosent av aksjene i VimpelCom, mens Alfa-systemet eier 56,2 prosent gjennom selskapet Letterone. Telenor og Alfa kjempet fram til 2012 en knallhard maktkamp om kontrollen i VimpelCom.

VimpelCom mistenkes for korrupsjon og etterforskes i tre land på grunn av en partnerskapsavtale i Usbekistan med Gibraltar-registrerte Takilant.

Nederlandsk politi mener selskapet som gjorde overføringen, Aqute Holdings & Investments, var et datterselskap av VimpelCom. Men selskapet er isteden eid av Friedmans Alfa-system, skriver Dagens Næringsliv. VimpelCom har både overfor Telenor og avisen nektet for å eie Aqute.

Telenor mener nå at avisens opplysninger om at det er Alfa som eier Aqute, gjør saken enda mer kompleks enn tidligere antatt, og må føre til at nederlandsk politi utvider etterforskningen. (©NTB)

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.