BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor bremser lynrask konkurrent

Teleaktøren Catch starter tester med lynraske VDSL-linjer. At du ikke får kjøpt i år skyldes Telenor, hevder Catch.

Sigvald Sveinbjørnsson
30. mai 2001 - 15:40

1. juni lanserer Catch Communications as sin pilot på VDSL til bedrifts- og privatmarkedet. Denne kan få store mengder data gjennom eksisterende telefon-kobberledninger, og maksimum per i dag er 52 Mbps gjennom ett kobberpar. I tillegg til Catch driver også Telenor en VDSL-test i Stavanger.

Catch vil teste frem til første oktober, men det er muligheter for at dette blir forlenget.

Leverandøren av utstyret er fortsatt ikke helt på plass, men dette skal komme i løpet av kort tid, sier selskapets administrerende direktør Kjell Ivar Hansen.
Han og hans forretningsutvikler Trond Larsen, forteller imidlertid at selskapet kunne kjørt piloter for lenge siden, hadde det ikke vært for Telenor ASA.

Catch må plassere utstyr i de forskjellige sentralene til Telenor, som igjen skal kobles på aksessnettet. Dette utstyret skal være godkjent etter alle mulige regler og spesifikasjoner. Men ifølge Catch har Telenor noen helt særegne spesifikasjoner som har forsinket arbeidet til selskapet.

- Vi har brukt lang tid på å teste utstyr for å se om dette går i nettet, sier Hansen på en pressekonferanse onsdag.

Larsen er opprørt over at Catch ikke har fått lov mens Telenor har kjørt tester med VDSL i lang tid.
- Det er unfair at Telenor kan kjøre tester uten at vi har fått lov, mener Hansen som sier at de har vært i kontakt med Post- og teletilsynet om denne saken.

Et annet problem selskapet har støtt på med etableringen av sitt SDSL-nett, som nå er etablert, er at det i flere sentraler har vært plassmangel. Banalt nok er det i mange små telesentraler ikke fysisk plass til at konkurrenter av Telenor har fått satt inn sine bokser.

- Det som også har komplisert bildet er at vi ikke har tilgangen til utstyret som er i disse sentralene, selv om vi eier det. Telenor krever at en sertifisert person skal være med hvis vi skal inn. Da blir det billigere å leie Telenor til å gjøre jobben, sier Hansen som påpeker at dette har gjort det komplisert å sette i gang.

- Men jeg tror ikke det er trenering. Man må huske på at Telenor er et stor selskap, som ikke har den farten vi som er små har, sier Hansen.

Hansen håper at Post- og teletilsynet blir mer aktiv i sin tillsynsrolle, og henviser til rapporten tilsynet la frem sammen med Samferdselsdepartementet.


Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.