Telenor bremser russisk tvangssalg

Bruker alle rettslige midler for å stanse overføring av Vimpelcom-aksjer.

Telenor bremser russisk tvangssalg
Bilde:

Telenor fikk tirsdag medhold i sin anmodning om midlertidig å stoppe overføringen av Vimpelcom-aksjene for tvangssalg.

Telenor la sist torsdag fram en anmodning for den russiske forretningsdomstolen i Moskva om at domstolen måtte stoppe den russiske namsrettens ordre om overføring av Telenors Vimpelcom-aksjer til det statlige eiendomskontoret for videre tvangssalg.

Tirsdag fikk Telenor beskjed om at anmodningen delvis etterkommes.

Høring 21. juli

- Vi ba domstolen om å stanse overføringen, og om å gi oppsettende virkning på namsmannens ordre inntil saken er behandlet i alle rettsinstanser. Vi fikk ikke medhold i oppsettende virkning, men en instans i forretningsdomstolen i Moskva vil høre saken 21. juli, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til NTB.

- Dette er helt i tråd med vår uttalte strategi om at vi kommer til å ta i bruk alle de rettslige midler som vi kan benytte for å stanse et eventuelt salg av disse aksjene, fortsetter han.

Melgaard mener at det at domstolen ikke ga dem medhold i oppsettende virkning ikke får noe å si i praksis, siden det statlige eiendomsselskapet tidligere har sagt at det trenger minst et par måneder på å forberede et salg av aksjene.

Ikke fått beskjed

- De har også sagt til russiske medier for ikke så lenge siden at de faktisk ikke hadde fått beskjed fra namsmannen ennå. Så det skjer nok ikke noe der med det første, vil jeg tro, sier han.

Telenor er av en domstol i Omsk dømt til å betale en erstatning på snaut 11 milliarder kroner til selskapet Fairmex. Fairmex saksøkte Telenor og hevdet at det norske konsernet har påført Vimpelcom store tap ved å trenere oppkjøpet av den ukrainske mobiloperatøren URS/Wellcom. Selskapet eier kun 0,002 prosent av Vimpelcom.

Telenor eier på sin side 33,6 prosent av aksjene i Vimpelcom, mens det ifølge rettskjennelsen skal tvangsselges en andel på 26,6 prosent som sikkerhet for erstatningskravet. (©NTB)

Fakta om VimpelCom-striden

  • Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom, Russlands nest største mobilselskap. Den russiske Alfagruppen eier 42,4 prosent av aksjene.
  • Telenor og Alfagruppen røk uklar om VimpelComs oppkjøp av det ukrainske mobilselskapet URS/Wellcom. Den 12. mars ble det kjent at en domstol i Omsk i Sibir har tatt arrest i Telenors aksjer i VimpelCom.
  • Arresten ble tatt for å sikre inndrivingen av bøter på vel 11 milliarder kroner. Dette tilsvarer igjen summen det ukjente selskapet Farimex har saksøkt Telenor for.
  • Telenor hevder at Farimex opptrer som stråmenn for Alfagruppen. Dette avviser Alfagruppen.
  • Nå pågår en intens rettskamp mellom de to selskapene. Telenor har tidligere forgjeves forsøkt å få en forretningsdomstol i Moskva til å stanse inndrivingen av milliardbøtene inntil ankesaken fra Omsk er avgjort.
  • 22. juni uttalte den russiske namsmannen at Telenors aksjer skal overføres til det statlige eiendomskontoret for salg.
  • 2. juli leverte anmodet Telenor forretningsdomstolen i Moskva om å gi namsmannens vedtak oppsettende virkning.
  • 7. juli vedtok domstolen at det skal gjennomføres en høring om saken 21. juli. Ønsket om oppsettende virkning ble avvist.

    Les også:

Les mer om: