KARRIERE

– Telenor brøt egne korrupsjonsregler

Pengene havnet hos 24-årig assistent i Gibraltar.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas måtte onsdag forklare seg om korrupsjonsmistankene i VimpelCom i møte hos næringsministeren. Baksaas bekreftet også at økokrim har avhørt ham som vitne i saken.
Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas måtte onsdag forklare seg om korrupsjonsmistankene i VimpelCom i møte hos næringsministeren. Baksaas bekreftet også at økokrim har avhørt ham som vitne i saken. Bilde: Dario Pignatelli/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
20. nov. 2014 - 08:59

Telenors antikorrupsjonshåndbok advarer mot forretninger i skatteparadis med ukvalifiserte mellommenn. Likevel godkjente flere Telenor-topper at millioner havnet hos en 24-årig assistent i Gibraltar.

I den siste versjonen av Telenors anti-korrupsjonshåndbok fra 2013 lister selskapet opp følgende «røde flagg som kan indikere uakseptabel risiko» hos forretningspartneren:

  • Uvanlige betalingsmønstre, inkludert betalinger til skatteparadis.
  • Tilsynelatende mangel på ressurser eller kvalifikasjoner hos forretningspartneren.

Telenor ber også sine ansatte om å være ekstra på vakt ved kjøp av offisielle tillatelser eller lisenser, skriver Klassekampen.

Til tross for retningslinjene har seks Telenor-topper godkjent overføringer på til sammen 600 millioner kroner for kjøp av telelisenser til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant siden 2007. Godkjenningene har blitt gitt gjennom saker i Vimpelcoms styre, et selskap der Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene.

Da samarbeidet med Takilant ble innledet i 2007, sto den da 24 år gamle Gayane Avakyan oppført som eneste eier med en aksjekapital på to pund i selskapet. Avakyan er ifølge Klassekampen den personlige assistenten til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, og både nederlandske og svenske påtalemyndigheter slår fast at overføringer til Takilant i praksis endte opp på Karimovas personlige kontoer.

Klassekampen skriver at de uten hell har bedt om å få intervjuer med de seks Telenor-toppene som på ulike tidspunkt har behandlet Usbekistan-saken i Telenors styre. Telenors pressekontakt Glenn Mandelid nøyer seg med kort uttalelse på epost:

«Telenoroppnevnte styremedlemmer i VimpelCom arbeider for at de samme verdier og etiske retningslinjer skal gjelde i VimpelCom som i Telenor. I tillegg er selskapet underlagt amerikansk anti-korrupsjonslovgivning». (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra