Telenor bryter løfte til brukerne om superraskt Internett

I flere år lovet Telenor deg en lynrask Internett-linje levert over satellitt - til spottpris. Nå har selskapet skrinlagt planene for privatmarkedet - bare bedriftsmarkedet får.

I flere år lovet Telenor deg en lynrask Internett-linje levert over satellitt - til spottpris. Nå har selskapet skrinlagt planene for privatmarkedet - bare bedriftsmarkedet får.

Allerede høsten 1996 gikk Telenor Satellitte Services ut for første gang og lovet Internett levert over satellitt. (Se lenke til sak fra digi.no i 1996, nedenunder.) Siden har prosjektet blitt forskjøvet og forskjøvet. I en artikkel i Dagens Næringsliv i fjor lovet markedssjef Tov Westby en fart på mellom 48 og 2 Mbit til både bedrifter og privatpersoner.

Meningen var å bruke en vanlig satellitt-skål og et innstikkort i PCen. En 2 Mbit-linje skulle koste bare 250 kroner i måneden når den ble lansert i september i fjor, lovet Telenor. Dette kunne TSS gjør fordi selskapet hadde ledig kapasitet på sine satellitter.

Internett over satellitt er blitt en suksess i USA mens flere leverandører sliter med å lage konkurransedyktige tjenester i Europa.

Fordi resten av internett ikke er like raskt som satellitt-tjenesten, lovet TSS å kopiere innholdet fra de mest populære internett-sidene til en datasentral på satellitt-stasjonen på Nittedal.

Siden september i fjor har det blitt stille fra Telenor. Nå forteller informasjonssjef Peggy Schoen i Telenor Satellitte Services (TSS) at Telenor foreløpig har skrinlagt planene om en tjeneste for privatmarkedet.

- I løpet av høsten vil vi tilby Internett over satellitt til bedriftskunder som for eksempel skal sende ut store mengder data hver dag. Men vi får nå konkurranse etter hvert som de raske ADSL-linjene kommer i salg, sier Schoen til digi.no.

Schoen beklager de mange forsinkelsene.

- Teknisk personale hos oss har dessverre lovet for mye uten å tenke på hvordan dette skal selges og markedsføres. TSS er en organisasjon som ikke har noen særlig erfaring med salg til sluttkunder og vi priset tjenesten ut i fra hva den isolert kostet oss i overføringspris. I løpet av det siste året har vi lært mye og mener at Internett over satellitt kanskje ikke er en tjeneste som egner seg for privatmarkedet.

Schoen benekter at tilbudet til privatmarkedet er skrinlagt fordi det ville ødelegge salget og rasere prisene på ISDN. Et tilbud på 2 Mbit i sekundet for 250 kroner måneden ville også utklasset Telenors priser på fastlinjer til bedrifter.

- TSS har ikke vært under press fra konsernledelsen eller noen andre deler av Telenor, sier Schoen til digi.no.

Nå er ansvaret for utviklingen av Internett-tjenester over satellitt flyttet over til Telenor TV Distribusjon. Der planlegger man å bruke Internett til systemer for Interaktivt TV og systemer for levering av filmer og annet innhold.

Til toppen