TELEKOM

Telenor bryter ned nettnøytraliteten

Krever ekstra betalt for nettvideo.

25. jan. 2011 - 09:22

Prinsippet om den såkalte nettnøytraliteten har vært debattert i mange år. Den rådende oppfatningen er at aksessleverandørene ikke skal kreve betaling for å foretrekke visse typer datatrafikk fremfor annen.

Modellen er truet av linjeleverandører, som særlig hevder at fremveksten av bredbåndsintensivt videoinnhold krever dyre investeringer i infrastuktur.

Telenor planlegger nå å ta seg betalt i begge ender.

Allerede i løpet av 2011 vil telegiganten kreve at aktører som Youtube, NRK, VG og andre større distributører av video på nett plukker opp deler av regningen. Det melder Dagens Næringsliv.

- Regimet om at distribusjon av datatrafikk er gratis for den som sender må endres, fastslår Telenors teknologidirektør Rolv-Erik Spilling overfor DN.

Planen innebærer at videodistributører må betale en avgift som avhenger av hvor mye datatrafikk de sender ut.

Kvalitetsgaranti

Detaljene eller prisene er ennå ikke klare, men avgiften skal sikre garanti om «god overføring», ifølge Spilling. De som ikke betaler får ingen slik garanti, og kvaliteten på innholdet de leverer vil følgelig være avhengig av det øvrige trafikkbildet.

Telenor har i mange år kjempet for denne modellen, der de tar seg betalt fra både kunder med internett- og mobilabonnement, og fra større innholdsleverandører som de mener legger beslag på store deler av en begrenset ressurs; båndbredden.

Spilling sier til DN at de skal skille mellom aktører som har betalt og de som ikke har betalt. Han hevder videre at de ikke ekskluder noen.

- De andre som ikke betaler vil få levert det beste vi kan levere, «best effort», sier teknologidirektøren til avisen.

Planene møter sterk motstand blant innholdsprodusentene. VG svarer at de nekter å betale en slik avgift, og etterlyser at myndighetene griper inn.

Også kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i NRK er skeptisk, mens Googles norgessjef Jan Grønbech mener at tjenestene fra Google og Youtube er blant de største årsakene til at norske brukere og bedrifter kjøper nettaksess og at det derfor blir bakvendt av Telenor å kreve betaling.

Netcom avventer

Netcom sier de følger debatten og utviklingen nøye. Mobilselskapet ser at de vil få akkurat samme utfordring som Telenor med en voldsom økning i trafikkmengden i årene fremover. Begge lener seg på prognoser som viser en årlig dobling av datatrafikken.

- Spørsmålet blir hvem som skal betale for dette. Foreløpig har vi ikke valgt veien videre, men vi tror at både operatørene og innholdsprodusentene i fellesskap bør komme frem til en best mulig løsning, sier Netcom innholdssjef Marius Halle til digi.no.

- Vi følger utviklingen, både i forhold til hva konkurrentene våre foretar seg, og ikke minst hva som eventuelt kommer fra politisk hold.

Prisene faller på utbygging

Netcom-sjef August Baumann sa nylig til digi.no at de aldri har opplevd rimeligere utstyr for bygging av infrastruktur. De neste to årene skal selskapet oppgradere til helt nytt landsdekkende mobilnett. Pris: en milliard kroner. Det er halvparten av hva Baumann måtte ha betalt for bare få år siden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

I lys av de stadig synkende prisene på nettutbygging virker det som en selvmotsigelse å plutselig kreve betalt i begge ender, både av sluttbrukerne og innholdsprodusentene.

- Ja, det er en selvmotsigelse å bygge et såpass rabattert mobilnett og samtidig ta betalt av innholdsprodusentene, erkjenner Marius Halle.

Han sier videre at det er viktig for dem å kunne tilby innhold til kundene sine.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.