Telenor byr på billig 3G

TDC mener Danmark ikke trenger Telenors 3G, men Telenor gjør seg klare til å skaffe seg dansk lisens.

De danske 3G-lisensene ble auksjonert bort i 2001. Telenor var med i budrunden, men trakk seg da auksjonen ble for dyr, og prisen til slutt endte på 964 millioner danske kroner for en lisens.

Nå har en av lisensene blitt ledige, og Telenors datterselskap Sonofon er favoritt til å vinne den, melder computerworld.dk.

Sonofon er den eneste danske mobiloperatøren med 2G-nett som ikke har 3G-lisens.

I Norge ble det også solgt fire 3G-lisenser, i en «skjønnhetskonkurranse» der operatørene konkurrerte om å love mest. Prisene var vesentlig lavere enn i Danmark. Men etter relativt kort tid var den ene aktøren konkurs, og Tele2 ga etter hvert opp sin lisens.

Dermed var det bare to aktører igjen, og den tredje lisensen ble solgt billig og med få betingelser til mobilselskapet Tre, som foreløpig ikke har kommet i gang.

I Danmark ble den fjerde lisensen ledig etter at TeliaSonera kjøpte Orange.

Ikke uventet argumenterer den tidligere danske telemonopolisten, TDC, for at den fjerde lisensen ikke skal selges like billig som i Norge. Selskapet advarer mot å gi bedre betingelser enn de selv fikk i 2001 og mener det ikke er behov for flere lisenser, melder Finansavisen.

3G-markedet har slett ikke utviklet seg så positivt og raskt som man trodde i 2001, og dette kan påvirke prisen.

– Om minsteprisen blir like høy som forrige gang, er ikke det noe som gjør at vi helt blir skremt vekk. Slik markedet for 3G-tjenester har utviklet seg, er det likevel mer naturlig med en lavere minstepris, sier konserndirektør i Sonofon Allan Koch, til Finansavisen.

Han mener minstekravet for utbygging vil koste under en halv milliard kroner, men at Sonofon vil trenge et nett til mellom 1 og 3 milliarder. Et nett til 3 milliarder skal kunne erstatte 2G-nettet helt i Danmark, som er langt billigere å bygge ut i enn Norge og Sverige.

Danske myndigheter har ennå ikke satt en minimumspris, og den endelige prisen avgjøres ved auksjon etter at budene er levert 2. desember.

Til toppen