Telenor demper forventningene til monsterkontrakt

Telenor vil rydde opp i sine 4500 små Windows-servere, men vil helst kutte kostnadene - uten å investere noe særlig. Ifølge Gartner er dette ikke umulig.

Skal du kutte IT-kostnader, har "serverkonsolidering" vært et hett tema i utlandet i mange år. Men det norske næringslivet har brukt tid på å våkne opp og forstå hva alle deres små-servere egentlig koster dem.

Telenor arbeider nå med et stort server-konsolideringsprosjekt, for ledelsen fikk sannsynligvis sjokk da de spurte om hvor mange små-servere Telenor har. Svaret er 4500. Disse Windows-serverne er backoffice-servere som server de ansatte i Telenor med nødvendige systemer - til forskjell fra de sentrale stormaskinene og Unix-serverene som styrer telenettet og avregningen mot kundene.

I desember fortalte Telenor at man ønsker å rydde opp. Antallet servere og også trolig antallet driftssentraler skal ned dramatisk.

Les også:

- Alle disse små serverne gir høye kostnader i form av både driftsrom, strøm, vedlikehold/administrasjon og ikke minst nettverket som kobler dem sammen, sa pressetalsmann Dag Melgaard til digi.no i desember.


Telenor er fremdeles svært knappe med informasjonen rundt prosjektet, men på spørsmål fra digi.no letter assisterende pressetalsmann Steinar Ostermann litt på sløret.

Han understreket først at Telenor ikke planlegger noen store maskinvare-innkjøp. Likevel innrømmer han at Telenor har vært en runde hos de store serverleverandrøene for en presentasjon av muligheter. Men Melgaard gikk lenger da han i desember sa til digi.no at "Telenor har gått ut med forespørsler om tilbud".

Også informasjonsdirektør Arne Cartridge nekter for at det er snakk om noen store innkjøp, men han holder dog døren så vidt på gløtt.

- Vi har snakket med de største leverandørene om deres erfaringer i slike prosjekter og vurderer og regner på hva vi skal gjøre, sier han til digi.no.

Men det er klart at antall datarom skal kraftig ned til fordel for noen få store sentraler. Telenor kan ha studert konklusjonene til Gartner Group som har hjulpet svært mange store selskaper med serverkonsolidering.

Les også:

De IT-ansatte i Telenor har trolig grunn til å frykte sine jobber, for Gartner forteller at 70 prosent av besparelsene i konsolideringsprosjekter kommer fra kutt i IT-staben. Klarer Telenor å samle sine eksisterende servere og administrere dem på en mer effektiv måte, kan mye spares.


På spørsmål fra digi.no avviser nemlig Cartridge det eneste alternativet: Outsourcing av store deler av den interne IT-driften til for eksempel EDB Business Partner.

Skal Telenor ta neste skritt og kjøpe en gruppe store servere, er listen over aktuelle leverandører kort. HP og IBM ligger nok best an mens Sun, SGI og Unisys som lager store Windows-servere også har en mulighet. Men de bør ikke holde pusten, for Telenor vil bruke lang tid på å vurdere tilbudene og innspillene de har fått inn.

- Det vil ta tre til fire måneder før planene er klare, forteller Ostermann til digi.no.

Spørsmålet er om Telenor kan klare seg uten Windows. Alle operativsystemer tilbyr fillagring, men bruker Telenor Microsoft-systemer som epost-systemet Exchange eller annen serverbasert Windows-programvare, blir flytteprosessen mer komplisert.

Til toppen