Telenor «dundrer løs» fra nord til sør

Bygger ut 4G i et rasende tempo.

Telenor «dundrer løs» fra nord til sør
Bjørn Amundsen er dekningsdirektør Telenor Norge Bilde: Marius Jørgenrud

På en kafé i Oslo sentrum inviterte Telenor pressen i går for å skryte av hvor flinke de har vært med oppgradering av mobilnettet.

1200 nye basestasjoner med fjerde generasjons mobiltelefoni er oppført bare de tre siste månedene. Teknologien er på plass i alle 19 fylker samt på Svalbard.

Dermed ligger de foran skjema, selv om mye fortsatt gjenstår.

200 kommuner og minst 70 prosent av befolkningen har fått 4G-dekning fra Telenor utendørs. Innendørs er tallet 6 av 10 nordmenn. Innen utgangen av neste år lover de at dette øker til 90 prosent av landets innbyggere.

Ketchup-effekten

Etter en treg start, Telenor åpnet sin første 4G/LTE-basestasjon på seremonielt vis på Ullevål sykehus i oktober 2012, tre år etter Netcom, så har telegiganten gasset på. Utbyggingen preges nå av rene ketchup-effekten.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier de nå er ferdig med «det store dekningsløftet», men samtidig oppretter de fortsatt 20-100 nye 4G-basestasjoner hver uke. Dette tempoet lover de å holde fremover.

«Det store dekningsløftet» er nå ferdig, sier Bjørn Amundsen i Telenor om utrullingen av 4G. Men utrullingen fortsetter i stort tempo.
«Det store dekningsløftet» er nå ferdig, sier Bjørn Amundsen i Telenor om utrullingen av 4G. Men utrullingen fortsetter i stort tempo. Bilde: Marius Jørgenrud

Han ga også en statusoppdatering på utrullingen av strålekabel i Oslos t-banenett. I løpet av august blir det 4G-dekning langs hele Ringen. Det omfatter strekningen fra Storo og Majorstuen og helt ned til Grønland.

– Landets råeste

Denne uken måtte Telenor se seg grundig slått av Netcom i en test av 4G-dekningen for tog- og busspendlere på Østlandet, utført av Dagens Næringsliv.

– Jeg lover at Telenor skal ha det råeste mobilnettet i Norge. Men det betyr ikke at vi klarer å være best overalt til enhver tid, sier Bjørn Amundsen.

Han forteller at de nå foretar en større oppgradering langs togtraseer. På Østfoldbanen skal 44 nye basestasjoner settes i drift. Dekningen skal utbedres også i strekningen mellom Drammen og Tønsberg.

– Mellom Råde og Fredrikstad, den kanskje aller verste strekningen i forhold til antall passasjerer, skal utbedres innen ett år. Vi burde ha vært bedre enn det vi er i dag på de største togstrekningene inn til Oslo, vedgår Amundsen.

I disse dager installerer de også signal-repeatere på Flytoget mot Gardermoen. Kundene vil merke stor forskjell på dekningen som følge av dette, ble det lovet.

Spark til Netcom

Denne uken fikk DNs testvinner Netcom også kritikk i en NRK-sak for å ha «glemt» Nord-Norge, som de først begynner å dekke i høst og gjennom 2015 til 2016.

Bjørn Amundsen kunne ikke unngå å nevne at Telenor som hittil eneste operatør nå har etablert 4G-mobilnett også på steder i Troms og Finnmark.

– Vi dundrer løs fra nord til sør, sier dekningsdirektøren fornøyd.

Én, to eller tre frekvenser?

Amundsen var opptatt også av at Telenor har valgt å støtte minst to ulike frekvenser. Alle deres 4G-basestasjoner støtter LTE/4G over 800 og 1800 MHz. I tillegg legger de inn 2600 MHz-støtte i Oslo og enkelte større byer.

Poenget er at høye frekvenser bærer kortere, men gir økt kapasitet over kortere avstander. 800 MHz er den store arealdekkeren og frekvensen som borrer seg best gjennom murvegger og følgelig gir bedre dekning innendørs.

– (Tre frekvenser) gjør at vi får en helt fantastisk surfeopplevelse, påstår han.

Netcom har valgt en annen tilnæring, og deler ikke Amundsens synspunkt her.

– Det er en sannhet med visse modifikasjoner. Begge operatørene bygde først bare 2600 MHz i de store byene. Det gjorde vi da vi lanserte 4G i Oslo i 2009. Så ble 1800-båndet teknologinøytralt, og så vant vi 800 MHz-frekvenser. Vi kjører også 800, 1800 og 2600 i byer i Norge, men foreløpig bruker vi én frekvens hvert sted. Det er klartgjort for å øke på når vi ser behovet for penetrerende dekning, sier Tommy Johansen i Netcom til digi.no.

Ifølge ham er det ikke så enkelt at tre samtidige frekvenser fra én basestasjon er bedre for kundene enn én.

– Det er også utfordringer knyttet til bruk av flere frekvenser med tanke på handover og laststyring. Vi har valgt enn litt annen tilnærming enn Telenor. De går inn med flere frekvenser med en gang, mens vi går inn med ekstra frekvenser der vi ser behovet, sier Johansen.