TELEKOM

Telenor eier svenske linjer

Kan tape på at trafikk rutes vekk.

Samtlige landbaserte datalinjer fra Norge går via Sverige. En god del av disse eies av Telenor, som vil tape på at trafikk rutes utenom svensk territorium.
Samtlige landbaserte datalinjer fra Norge går via Sverige. En god del av disse eies av Telenor, som vil tape på at trafikk rutes utenom svensk territorium. Bilde: Marius Jørgenrud
3. des. 2013 - 09:05

Forrige uke ble det kjent at Telenors danske virksomhet vil unngå å sende sine data via svensk territorium, og jobbet med å finne alternativer. Men i Telenor Norge hadde pipen en annen lyd.

– Det foreligger ingen planer fra Telenors side om å rute om trafikken som går over Sveriges grenser, opplyste informasjonssjef Kristin Tønnesen til Dagens Næringsliv den gangen.

I tirsdagens utgave av den samme avisen fremkommer det hvorfor. Det er nemlig Telenor som eier deler av infrastrukturen som binder Norge og Sverige sammen. Alle landbaserte forbindelser mellom Norge og utlandet går nettopp via Sverige. Det vil derfor bli en omfattende, og ikke minst kostbar, øvelse å unngå at all datatrafikk fra Norge rutes utenom svensk territorium.

Det går to sjøbaserte forbindelser, en over Skagerak til Danmark og en til Storbritannia fra Stavanger og Haugesund. Disse er eid av henholdsvis TDC og North Sea Communications, skriver Dagens Næringsliv.

Dette er på ny aktualisert som følge av den kontroversielle FRA-loven i Sverige, som lar svenske myndigheter overvåke utenlandsk datatrafikk på deres jord. Temaet er langt fra nytt, men stadig flere norske politikere er bekymret for denne potensielle overvåkingen som kan ramme norske borgere og virksomheter.

Blant annet er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tirsdag på besøk hos sin svenske kollega, Catharina Elmsäter-Svärd, for å ta opp teamet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.