Telenor ekspanderer i Europa

I oktober åpner to mobilnett i Europa der Telenor er medeier. Først ute er Tyskland der starten går torsdag, mens mobilnettet i Østerrike åpner 26. oktober. Telenors investeringer i de to prosjektene er på 3,7 milliarder kroner.

I oktober åpner to mobilnett i Europa der Telenor er medeier. Først ute er Tyskland der starten går torsdag, mens mobilnettet i Østerrike åpner 26. oktober. Telenors investeringer i de to prosjektene er på 3,7 milliarder kroner.

På en pressekonferanse i München onsdag markerte de tre selskapene bak VIAG Interkom; VIAG (45 prosent), British Telecom (45 prosent) og Telenor (10 prosent), driftsstart for det tyske teleselskapet VIAG Interkom.

Fra torsdag 1. oktober er selskapet på lufta med tjenester innen både mobilnett, fastnett og Internett.

Samtidig er det også klart at det østerrikske mobilnettet tilhørende Connect Austria åpner 26. oktober, også det med Telenor som medeier (17,45 prosent), i tillegg til Tele Danmark (15 prosent), den britiske GSM-operatøren Orange (17,45 prosent), VIAG (20 prosent), den østerrikske industrigruppen Radex Heraklith (20,1 prosent) og den østerrikske banken Constantia (10 prosent).

VIAG Interkom lanseres på det tyske markedet som en operatør som kombinerer fasttelefon, mobile tjenester og Internett fra en og samme leverandør.

Investeringen Telenor gjør i Tyskland er konsernets hittil største enkeltprosjekt utenfor Norge, med en investering som kommer opp i 3,2 milliarder kroner. Telenors konsernsjef, Tormod Hermansen sa på dagens pressekonferanse i München at Telenor ser store muligheter i det tyske markedet. - I Norge nærmer mobiltettheten seg 50 prosent. I Tyskland er tettheten bare 13 prosent.

Styreformann i VIAG Interkom, Peter. M. Briese sa på sin side at fasttelefoni gradvis mister fotfestet til fordel for mobiltelefoni.

VIAG Interkoms mobilnett dekker ved åpningen 45 prosent av den tyske befolkningen, noe som forventes å øke til to tredeler i løpet av et års tid. Selskapet har som målsetting å omsette for omlag ti milliarder tyske mark (rundt NOK 44 milliarder) i år 2006, noe som tilsvarer åtte prosent av det totale tyske telemarkedet.

I alt 75 Telenor-medarbeidere har deltatt i oppbyggingen av VIAG Interkom.

Langt mindre er prosjektet i Østerrike, der åpningsdagen er lagt om fire uker. Ifølge selskapets administrerende direktør Jörgen Bang-Jensen, vil mobilnettet - som også der er basert på GSM 1800 - dekke 80 prosent av landets befolkning ved starten. Tjenesten vil hete "One", og tilby nasjonal dekning ett år etter oppstart.

Telenors investeringer i Connect Austria er på vel 500 millioner kroner. Investorene bak Connect har reist 12,5 milliarder østerrikske shilling til prosjektet, og hevder dette er den største privat-initierte investeringen i landet siden krigen.

Målet for selskapet er å nå break even i år 2000 og overskudd fra 2001, mens investorene ikke regner med avkastning før om sju til åtte år.

Østerrike har i dag vel 20 prosent mobilpenetrasjon og foråpningen om at dette skal vokse til 60 prosent de neste sju til ti årene ligger bak de økonomiske forhåpningene.

Til toppen