Telenor: – Endelig 4G for Apple-kunder

Gir raskere surfing i deler av mobilnettet.

Telenor: – Endelig 4G for Apple-kunder
Omsider har også iPhone 5 fått støtte for LTE i deler av Telenors mobilnett. Netcom aktiverer slik støtte i løpet av sommeren. Bilde: Bloomberg/All Over Press

Lørdag åpnet Telenor for LTE-støtte over 1.800 megahertz i 17 norske kommuner, inkludert deler av Oslo, Lillestrøm og Tromsø.

Dermed kan også Apple-kunder surfe i det raskere «4G»-mobilnettet, en luksus som har vært forbeholdt enheter fra blant annet Samsung, Sony og Nokia med antenner tilpasset 2,6 gigahertz-båndet.

– Svært mange nordmenn har skaffet seg 4G-produkter fra Apple, men så langt har de ikke kunnet benytte dem på 4G. Dette endrer seg nå som vi som eneste operatør i Norge tilbyr slik støtte, skriver teleselskapet i en pressemelding.

De mest sentrale delene av Bergen, Trondheim og Stavanger blir oppgradert før sommeren, mens Telenor vil sørge for tilsvarende støtte alle steder de har 4G-dekning innen utgangen av året.

I Europa har det ikke vært vanlig å tilby LTE over 1.800 MHz, slik det har vært i USA.

Nyheten fremstår som et knefall for Apples særegne valg av frekvensstøtte i mobile produkter.

Dette har skapt stor frustrasjon for teleoperatører som har vært tvunget til å markedsføre iPhone 5 som en 3G-enhet.

– Det å tilrettelegge for frekvenser som gir iPhone 5 4G-dekning i Norges største byer er vårt viktigste grep i 2013 for å gi også disse kundene den kvalitetsopplevelsen de fortjener, sier mobilsjef i Telenor Stein-Erik Vellan i pressemeldingen.

For å aktivere LTE-støtten må kundene laste ned siste versjon av iOS, videre må de gå inn i «innstillinger» for å få en oppdatert der, opplyser teleselskapet.

Netcom vil ikke forhaste seg, men lover å få på plass den nødvendige svitsjeteknologien som gjør det mulig å bytte mellom samtale og datatrafikk i deres «4G»-mobilnett i løpet av sommeren.

– Apple er litt særegne med at de kun støtter norsk LTE over 1800 MHz-båndet, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til digi.no.

De fleste andre mobilprodusenter vil støtte både 800 MHz, 1800 MHz og 2,6 GHz, poengterer han.

– Netcom har fortsatt en 4G-dekning ingen kan måle seg med, og det store rushet av telefoner med 4G-støtte kommer først nå, sier Vederhus.

    Les også: