Telenor er ute av sveitsisk UMTS-auksjon

I Sveits har stormaktene innenfor europeisk telekom posisjonert seg før mandagens start på landets UMTS-auksjon. Telenor har valgt å ikke delta i auksjonen.

I Sveits har stormaktene innenfor europeisk telekom posisjonert seg før mandagens start på landets UMTS-auksjon. Telenor har valgt å ikke delta i auksjonen.

Ni selskap er prekvalifisert til auksjonen på de fire sveitsiske UMTS-lisensene. Seansen starter mandag, men fra sveitsisk hold venter en ikke flere enn seks-sju konkurrerende budgivere. Blant de selskapene som ansås for ikke å være en seriøs utfordrer er Telenor. Selskapet trakk seg for få uker siden fra en østerriksk GSM-auksjon, og velger nå å droppe UMTS-auksjonen i Sveits, opplyser kommunikasjonsdirektør i Telenor Mobile Communications, Dag Vangsnes.

Fredag bekreftes det også at Hutchinson 3G Europe og Deutsche Telekom trekker seg fra auksjonen i Sveits.

Den siste uken har det sveitsiske mobilmarkedet endret seg radikalt.

To av landets tre GSM-operatører har opplevd store endringer på eiersiden. Onsdag ble det gjort kjent at britiske Vodafone kjøper 25 prosent av mobiltelefonivirksomheten til det delprivatiserte teleselskapet Swisscom. Torsdag kom meldingen om at France Telecom hadde kjøpt det tyske energiselskapet EO.N sin aksjepost i mobilselskapet Orange Communications, der en nå eier 85 prosent av aksjene. Den tredje operatøren, DiAx er også ventet å avsløre en endring på eiersiden snart. Hovedaksjonær er amerikanske SBC, mens den resterende aksjeposten er eid av 60 sveitsiske energiselskap og to forsikringsselskap. Sveitsisk presse har sitert medlemmer i gruppen som mener den er for svak finansielt sett.

Blant de andre kandidatene som i dag ikke er inne i mobilmarkedet finner en Sunrise Communications, eid av Tele Danmark og British Telecom. SBC som er hovedaksjonær i DiAx er også hovedaksjonær i Tele Danmark og konkurrerer i realiteten om mobillisensene.

Det britiske kabelTV-selskapet NTL søker via datterselskapet Cablecom AG, spanske Telefonica forventes å delta men må finne andre partnere etter at finske Sonera og austraske One.Tel har trukket seg fra samarbeidet.

Analytikere sier til Reuters at Sveits er et interessant marked, men det er ikke avgjørende for noen. Telemyndigheten ComCom forventer ikke mer enn sju deltakere, styreleder i Swisscom, Markus Rauh, tror det ikke vil være spesielt flere enn.

Sveitsiske myndigheter regner med at auksjonen vil gi inntekter på rundt 20 milliarder dollar.

Mobilmarkedet i Sveits domineres av Swisscom med nær 2 millioner kunder, mens Orange og DiAx sitter med henholdsvis 750.000 og 675.000 kunder.

Til toppen