Telenor får monopol på Intel-sertifiserte IP-soner

Intel har ikke planer om å samarbeide med andre norske operatører enn Telenor i Centrino-sertifisering av IP-soner.

Talspersoner for Intel Norge og Telenor Mobil bekreftet i dag at IP-sonene som Telenor opererer i Norge, er under sertifisering etter Intels valideringsprogram for den nye mobilarkitekturen Centrino.

Programmet innebærer at en sertifisert IP-sone – et område der det tilbys internettaksess gjennom et trådløst lokalnett, også kjent som "hotspot" eller "trådløs Internett-sone" – får henge opp en standardisert plakat med henvisning til "Intel Centrino Mobile Technology". Uttalelsene kom i forbindelse med den norske lanseringen av Centrino.

    Les også:

– Intel inngår aldri eksklusive avtaler, sier den norske Intel-representanten Arne Henning Loktu. – Men jeg kan bekrefte at vi ikke har kapasitet til å validere andre enn de viktigste operatørene. I Norge har vi ikke planer om å arbeide med andre enn Telenor.

Det innebærer at for å kunne skilte med Centrino-sertifisering, og dra nytte av tiltrekningskraften den kan ha overfor kunder, må norske hoteller, konferanselokaler, flyplasser og så videre, ha Telenor Mobil som IP-sonepartner.

Paradoksalt nok ser ikke Trondheim-firmaet MultiNet, en alternativ leverandør av IP-soner, på Telenors Centrino-monopol som noe problem.

– Dette er et irrelevant markedsutspill, sier daglig leder Odd Benestad til digi.no. – Jeg skjønner ikke problematikken med å sertifisere Centrino i det hele tatt. Vi følger de samme standardene fra W3C og Wi-Fi Alliance som alle seriøse leverandører må holde seg til. Vi holder oss til rene IP-pakker, og så lenge kundenes PC-er er korrekt innstilt, vil de ikke ha problemer med sikkerhetsløsninger som VPN [virtuelt privatnett]. Centrino-sertifiseringen tar ikke sikte på å etablere et teknologisk alternativ innen IP-soner, og har bare med markedsføring å gjøre.

Benestad peker på at MultiNet har en tjeneste som Telenor ennå ikke er i stand til å levere, nemlig en ordning for å gi MultiNet-kunder trådløs internettilgang fra enhver IP-sone i det internasjonale GRIC-samarbeidet. Dette samarbeidet gir kunder hos 300 operatører og tilbydere ett internettabonnement for tilgang gjennom alt fra modem til IP-sone i 150 land.

– Det hoteller må forstå, er at de ikke vil tjene på å holde seg til bare én IP-soneoperatør. IP-sone er en tjeneste som henvender seg til hyppig reisende. Disse vil ikke godta å motta betale for Telenor-skrapekort i et hotell når de har abonnement på en internasjonal tjeneste som GRIC. Overlappende IP-soner med utstyr fra flere operatører byr ikke på tekniske problemer i hoteller, konferanselokaler eller andre områder der det er aktuelt å tilby tjenesten.

Administrerende direktør Ingvild Myhre i Telenor Mobil bekreftet på den norske Centrino-lanseringen at "roaming"-avtaler mellom Telenor Mobil og andre IP-soneoperatører fortsatt er på planleggingsstadiet.

– Vi kommer først til å sikre avtaler innen Norge. Der vil vi ha ordninger i løpet av våren. Deretter kommer avtaler for Norden, og til slutt internasjonale roaming-avtaler. Dette vil komme på plass neste år.

På den andre siden vil norske bedrifter med Nomade-abonnementer uten videre få tilgang til alle Telenor-drevne IP-soner, blant annet på flyplasser og i hotellkjedene Rainbow og Choice. Ved utgangen av 2002 var det IP-soner ved 80 norske hoteller, innen nyttår vil det være 150. Nettstedet til Telenor Mobil har en kontinuerlig oppdatert oversikt.

Til toppen