Telenor får rettssak mot russiske Altimo

Altimo saksøker Telenor i Geneve, mens Telenor får prøve sin sak mot Altimo i New York.

Altimo saksøker Telenor i Geneve, mens Telenor får prøve sin sak mot Altimo i New York.

En føderal domstol i USA har gitt Telenor medhold i at en sak mot det russiske selskapet Altimo skal prøves rettslig.

Dermed innledes et nytt kapittel i krangelen mellom de to kjempene.

Kjennelsen tirsdag amerikansk tid kommer dagen etter at Altimo har gått til milliardsøksmål mot Telenor, en sak som er fremmet for den internasjonale voldgiftsdomstolen i Geneve i Sveits.

Rettslig behandling

Telenor hevder Altimo og fire andre selskaper i Alfa Group hadde til hensikt å skaffe seg kontroll over det russiske mobilselskapet VimpelCom i 2006/2007, og at de unnlot å rapportere dette til amerikanske verdipapirmyndigheter. Domstolen i New York mener Telenor har lagt fram gode nok bevis til at det kan startes en rettslig prøving av saken. Alternativet var at saken skulle få en behandling i en voldgiftsdomstol, noe Altimo ønsket.

- Rettsprosessen går nå over i en ny saksforberedende fase med ytterligere avdekking av fakta, hvor Alfa-selskapene vil måtte fremlegge dokumenter og stille sine ansatte tilgjengelig for vitneeksaminasjon under ed, opplyser Telenor i en pressemelding.

- Hindret oppkjøp

Samtidig krever Altimo godt over 5 milliarder kroner av Telenor i en voldgiftssak. Striden står om VimpelComs oppkjøp av det ukrainske mobilselskapet URS/Wellcom. Altimo og Telenor er hovedaksjonærer i VimpelCom, og Altimo drev oppkjøpet gjennom mot Telenors vilje.

Altimo mener at Telenor gjennom sine handlinger forsinket oppkjøpet av URS/Wellcom med omkring ett år. Denne forsinkelsen har påført aksjonærene i VimpelCom et tap på omkring 2,7 milliarder dollar, hvorav Altimos andel er 1 milliard, mener Altimo. (©NTB)

    Les også:

Til toppen