Telenor-feil stanset politiet

Skulle gjøre politiets systemer bedre.

Telenor-feil stanset politiet
Politiet måtte belage seg på penn og papir da de sto uten nett etter en feil hos Telenor. Nå er de tillitsvalgte bekymret. Bilde: PER ERVLAND

Oslo (NTB): Telenor skulle gjøre politiets datasystem mer robust. Det endte med en feil som gjorde at 26 av 27 politidistrikt var uten datanett i inntil fem timer onsdag kveld. De tillitsvalgte er bekymret.

Feilen oppsto da Telenor og en driftsoperatør skulle oppdatere politiets datasystemer onsdag. Ved 17.40-tiden gikk noe galt, og problemene spredte seg raskt utover hele landet. Kun Oslo politidistrikt slapp unna.

– Jeg mener det er veldig alvorlig, og spesielt kritisk med tanke på nødtelefoner og mobile voldsalarmer, sier plasstillitsvalgt Stein Rune Halleråker i Hordaland politidistrikt til NRK.

Politiet noterte nødmeldinger og andre henvendelser med penn og papir, noen steder i opp mot fem timer.

Direktør Lars Henrik Bøhler i Politiets data- og materielltjeneste er også opprørt over hvor lett politiets datasystem ble satt ut av spill.

– Vi forventer at vi har en stabil og sikker drift på alle våre systemer. Dette er en tjeneste vi kjøper eksternt og betaler for. Da forventer vi at våre operatører og leverandører leverer det de skal, sier Bøhler.

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier til NRK at feilen oppsto under arbeid med å gjøre politiets datasystem enda mer robust. Politiet har fått en foreløpig statusrapport fra Telenor, men selskapet jobber fortsatt med å kartlegge nøyaktig hva som var årsaken til feilen. (©NTB)