FORBRUKERTEKNOLOGI

Telenor firedobler farten på 3G mobil

3G er snart ferdig utbygget. Nå arbeider Telenor med å firedoble farten: Pilotkunder er allerede i gang.

8. mars 2007 - 08:14

HSDPA (High Speed Download Packet Access) er en teknologi som vil gi fire ganger så rask datanedlasting i mobilnettet som dagens 3G: 1,8 megabits i sekundet vil man kunne oppnå på mobiler og PC-er som støtter denne teknologien.

Det har vært kjent en stund at Telenor har testet ut denne teknologien, blant annet ved sitt hovedkontor på Fornebu, og nå er de snart klare til å bringe teknologien ut i markedet.

– Vi kommer snart med HSDPA, sier Arild S. Johannessen, informasjonssjef i Telenor.

Han vil imidlertid ikke si noe om hva slags tidsperspektiv det opereres med, eller om Telenor har begynt prosessen med å oppgradere teknologien i basestasjonene de har rundt om i landet. Johannessen forteller imidlertid at utbyggingen av 3G-nettet snart nærmer seg slutten.

– Vi har konsentrert oss så langt om å bygge ferdig 3G-nettet. Det er ferdig nå denne våren og mesteparten er ferdig innen denne måneden. Vi har nå 3G-dekning 850 steder med mer enn 200 innbyggere.

Kombinasjonen av Edge og UMTS gjør nå at Telenor har en overflatedekning på 99,8 prosent av landet. Med et ferdig utbygd 3G-nett vil det være naturlig å gå videre på neste runde med teknologioppdatering i basestasjonene.

– HSDPA er neste logiske skritt, sier Johannesen.

Dermed kan mye tyde på at Telenor vil begynne oppgraderingen til HSDPA allerede fra høsten av. Hvor lang tid det vil ta å bygge ut, avhenger i praksis av to faktorer: Hva som må oppgraderes i basestasjonen og tilgang til kraftig internettlinje fra og til hver enkelt basestasjon.

– Noen steder er det snakk om en programvareoppgradering, andre steder må vi inn med et nytt kort, sier Johannesen.

Å skaffe kraftig internettforbindelese til basestasjonene kan bli en stor utfordring. På mange basestasjoner brukes det i dag en eller flere radiospeil med en kapasitet på 2 megabit i sekundet. Dette blir altfor lite når hver enkelt mobil eller PC kan bruke opptil 1,8 megabit.

Den andre mobilnett-eieren her i Norge, Netcom, er mindre tydelig: Vi arbeider med en vurdering og har ikke bestemt oss om og eventuelt når vi skal bygge ut til HSDPA, forteller informasjonsssjef Guri Wormdahl til digi.no

Netcom har tidligere fortalt digi.no at det er store variasjoner i kostnaden ved å sette opp en enkelt basestasjon. Bare det å kunne få strøm til basestasjoner i utkantstrøk kan komme opp i mange hundre tusen kroner og Netcom har brukt opptil en million kroner på å føre fram strøm til en enkelt basestasjon.

Det kan fort bli i hvert fall like dyrt, og sannsynligvis enda dyrere, å bringe kraftig internettforbindelse til hver enkelt basestasjon. Da er det ikke urimelig å tro at oppgraderingen til HSDPA først vil bli gjort i storbyene og tettbygde strøk der det blir billigst å oppdatere infrastrukturen.

Telenor har kjørt tester både med egne ansatte og med større kunder i Norge, og det er ingen tvil om at de vil levere HSDPA i nærmeste fremtid, men den endelige beslutningen er ikke tatt ennå.

– Vi må ta den formelle beslutningen om hvor og når vi skal bygge ut, sier Johannessen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.