Telenor forbereder seg på mobilvirus

Telenor-kunder får ikke sendt Zip-filer med MMS. Årsaken er at Telenor forbereder seg på mobilvirus.

Telenor-kunder får ikke sendt Zip-filer med MMS. Årsaken er at Telenor forbereder seg på mobilvirus.

Sikkerhetsselskapene markedsfører seg etter hvert på trusselen om ondsinnet programvare som virus, ormer og trojanske hester på mobiltelefoner, for disse minner stadig mer om fullblåste datamaskiner. Men foreløpig er mobilvirus mest en teoretisk trussel, i hvert fall for vanlige brukere, mener analyseselskapet Gartner.

Bare de færreste har smarttelefoner med generelle operativsystem som åpner for å installere nye programmer, og det er denne muligheten som åpner for ondsinnet programvare. Virus sprer seg ikke i telenettene på samme måte som i mobilnettet, fordi MMS-meldinger og mye annet går gjennom teleoperatøren, noe som gir bedre kontroll enn på Internett.

Gartner mener at derfor at mer ansvar hviler på mobiltelefonoperatørene enn tradisjonelle Internett-leverandører når det gjelder mobiltrusselen. digi.no tok derfor kontakt med Telenor og fikk litt overraskende vite at Telenor allerede har tatt første skritt for å være føre var.

– Vi har lagt på et filter på vår MMS-server som stopper alle zip-filer. Dette er et grovmasket og lite avanserte tiltak, men vi gjør dette som et første skritt for å være litt forberedt, forteller Esben Tuman Johnsen, informasjonssjef i Telenor Mobil, til digi.no.

Telenor mener det er langt frem til at ondsinnet programvare blir en allmenn trussel for norske mobilbrukere.

– Det vi har sett av virus hittil har vært teknologidemonstrasjoner og virus som angriper brukergrensesnittet, kanskje kamuflert som spill. Dessuten har leverandørene av mobile operativsystemer, som markedsleder Symbian, laget et sterkere vern. Når det skal installeres et nytt program, blir du spurt flere ganger om godkjenning.

Marerittet som mange analytikere har trukket frem tidligere er ikke ting som tukler med brukerdelen av mobiltelefonene. Skulle et virus klare å få total kontroll over radiodelen i en mobiltelefon, vil denne for eksempel kunne sende et opptattsignal på alle kanaler til en basestasjon, noe som vil stoppe alle mobilsamtaler i en hel sone.

Johnsen medgir at det er umulig å utelukke slike spekulasjoner. For det kan finnes ukjente hull i Symbian og Windows Mobil som kan føre til uautoriserte installasjoner av ondsinnet kode eller gi tilgang til radiodelen.

– Det er kanskje etter hvert som e-post på mobiler begynner å bli vanlig at trusselen vil øke. Men både vi og bedrifter som har e-postservere har lagt på virusfilter som raskt vil begrense spredningen, påpeker han.

Til toppen