Telenor forbigås på IP-telefoni

Tretten selskaper tilbyr bredbåndstelefoni i Norge. Telenor er ennå ikke blant dem.

Tretten selskaper tilbyr bredbåndstelefoni i Norge. Telenor er ennå ikke blant dem.

Ifølge en fersk rapport fra Post- og Teletilsynet er det nå registrert 20.000 IP-telefoniabonnenter det første halvåret.

Minst tretten selskaper tilbyr i dag IP-telefoni på det norske privatmarked, allerede før de store aktørene er kommet på banen. Sju av dem er det kraftselskapenes bredbåndsatsinger som står bak.

Også innen fasttelefoni taper Telenor terreng. I første halvår i fjor hadde Telenor over 71 prosent av fasttelefonimarkedet. Samme periode i år er det bare 66,4 prosent målt i omsetning.

Tilsynet skiller mellom to typer IP-telefoni-aktører: De som tilbyr tjenesten over eget bredbåndsnett som for eksempel Lyse Tele, og uavhengige aktører som tilbyr tjenesten over andres nett som Telio og IP24.

Disse tilbyr sammensatte IP-tjenester i form av trippelnett med TV, telefoni og Internett:

Acitel

Austevoll Kraftlag

HardangerNett AS

Haugaland Kraft AS

Lyse Tele AS

Salten Bredbånd

Sandefjord bredbånd KF

Svorka Aksess AS

Telio AS

Trollfjord Bredbånd AS

IP24

TeleVoIP

Los

IP-telefoni er et marked i kraftig vekst, men likevel bare i begynnelsen. Telenor lanserer sitt tilbud til privatkunder ved årsskiftet, mens NextGenTel nå er i gang med sin pilottjeneste.

Telenor tilbyr foreløpig bare noen få kanaler til sine ADSL-kunder og du må betale for hver kanal.

Telio var først ute med å tilby «gratis» telefon over bredbånd. Selskapet ble operativt i mars, men har allerede 20.000 abonnenter. Målet er 50.000 kunder innen årets slutt.

Telio er nå kommet med på Pulver.coms liste over 100 selskaper som utmerker seg globalt innen bredbåndstelefoni.

    Les også:

Kraftbransjens inntog i bredbåndsmarkedet gjenspeiles på listen over norske IP-telefoniaktører. Over halvparten av de tolv – Austevoll, HardangerNett, Haugaland, Lyse, Salten, Svorka og Trollfjord – er mer eller mindre direkte eid av kraftselskaper.

Post- og teletilsynet har nå satt i gang en høringsrunde for å teste terrenget for regulering av IP-telefoni.

Til toppen