BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor fryder seg over Apple Pay

Tror på gjennombrudd for mobil lommebok.

Valyou fra Telenor og DNB er en av en rekke ulike løsninger for kontaktløs NFC-betaling med mobiltelefonen. At Apple også kommer på banen med sin Apple Pay er bare positivt, sier de.
Valyou fra Telenor og DNB er en av en rekke ulike løsninger for kontaktløs NFC-betaling med mobiltelefonen. At Apple også kommer på banen med sin Apple Pay er bare positivt, sier de. Bilde: Valyou

Nokia lanserte mobiltelefon med NFC-radiobrikke (Near Field Communication), som muliggjør kontaktløs betaling over korte avstander – typisk noen centimeter – allerede for over 7 år siden. Senere har svært mange andre mobilprodusenter gjort det samme.

Først denne uken kom Apple med NFC-støtte i årets nye iPhone-modeller. Samtidig er de klare med en egen betalingsløsning kalt Apple Pay.

Syv år senere er lang tid, men trass en rekke forsøk er NFC-basert kontaktløs betaling med mobilen fortsatt svært lite utbredt.

Nå tror Telenor at Apples omfavnelse av NFC kan fungere som en katalysator, og noe som gjør at deres eget betalingsalternativ Valyou kan ta av.

Dette er noe Telenor og partner DNB har jobbet med i svært mange år. – Så dere frykter altså ikke Apple Pay som konkurrent?

– Nei, vi synes det er veldig positivt. Vi ser de har valgt den samme løsningen som vi har stor tro på, nemlig kontaktløs betaling via NFC. Fra presentasjonen til Apple ser vi at måten betalingen fungerer på ligner veldig på vår; man holder bare mobiltelefonen over terminalen. I tillegg støtter de VISA og Mastercard, dermed får du en stor geografisk spredning for hvor du kan betale, sier Viktoria Erngard til digi.no.

Hun er ansvarlig for mobilbetaling i Telenor og har jobbet med dette i over seks år. Erngard er også styreleder i det felleseide selskapet Valyou, der Telenor har 51 prosent av aksjene, resten er eid av DNB.

På tirsdag kom endelig også Apple med støtte for NFC i nye iPhone-modeller. Det er uklart når Apple Pay-løsningen blir tilgjengelig for norske kunder.
På tirsdag kom endelig også Apple med støtte for NFC i nye iPhone-modeller. Det er uklart når Apple Pay-løsningen blir tilgjengelig for norske kunder. Bilde: action press/All Over Press

– Er ikke Apple Pay en direkte konkurrent til Valyou?

– Jo, på Apples håndsett. Slik vi har lagt opp løsningen, så er sikkerheten basert på simkortet. Det er Android-telefoner vi støtter. Apple har frem til tirsdag denne uken ikke hatt NFC-støtte. Men vi ser bare positivt på at de jobber slik vi har tenkt. Samtidig var det veldig vagt om hvilke planer Apple har lagt for Norge.

Apple sa lite eller ingenting om hvilke planer de har for utrulling av Apple Pay internasjonalt, altså utenfor hjemmemarkedet i USA.

Erngard er likevel ganske sikker på at Apple Pay også kommer til Norge.

– Jeg skulle tro det vil skje, men da vil vi få flere betalingssystemer, men det betyr også at da vil mer eller mindre alle kunne benytte mobilen for kontaktløs betaling.

– Hvordan vil Valyou fungere på de nyeste iPhone-modellene med NFC-brikke?

– Det vet vi ikke. Det er for tidlig å si. Ikke umiddelbart, med tanke på at vi i først rekke har basert oss på simkortet. Apple har lagt dette i en egen brikke i mobiltelefonen.

POSITIV TIL APPLE: Viktoria Erngard er ansvarlig for mobil betaling i Telenor.
POSITIV TIL APPLE: Viktoria Erngard er ansvarlig for mobil betaling i Telenor. Bilde: Telenor

Ifølge Erngard vil amerikanere med iPhone 6 og iPhone 6 Plus som kommer på besøk til Norge umiddelbart kunne betale kontaktløst på NFC-terminaler, også de som i dag bare støtter Valyou og Android-telefoner.

Valyou-støtte er i dag på plass ved cirka 400 butikker og spisesteder i Norge, deriblant McDonalds-restauranter, oppgir Telenor.

Løsningen er likevel ennå ikke formelt lansert. Etter planen skjer det først i slutten av september, etter flere utsettelser. Telenor har jobbet med teknologien sammen med DNB i årevis, og lanserte et pilotprosjekt på Majorstuen i Oslo allerede i 2011.

Det er ikke ønskelig at kundene skal stå i kassen og ikke få det til Viktoria Erngard tror Apple Pay kan fungere som en katalysator for at NFC-basert kontaktløs betaling med mobiltelefonen endelig kan ”ta av” i Norge.

– Jeg føler utbredelsen har en jevn stigning, og tror at med Apple Pay-løsningen så vil dette bare gå enda raskere. Det er mange iPhones i Norge, sier hun.

Ting tar tid

Hva er årsaken til at norske banker ikke har begynt å støtte Valyou-løsningen ennå? DNB, Sparebank1-gruppen og Skandiabanken er først med på leken i løpet av 2014 eller 2015, står det på nettsidene deres.

– Vi har brukt lenger tid med å komme i gang med Valyou enn vi har ønsket. Det er veldig mange aktører i verdikjeden. Vi vil at når det først tas i bruk, så skal løsningen fungere bra – og bedre enn i dag. Det er ikke ønskelig at kundene skal stå i kassen og ikke få det til. Parallelt har vi jobbet med å teste appen, og støtter nå veldig mange håndsett allerede fra start. Dette har rett og slett tatt lenger tid enn ønsket, sier Erngard.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.