Telenor frykter ikke walkie-talkie-mobiler

Snart kommer muligheten for å bruke mobilen som en billig walkie-talkie, men Telenor er ikke nervøse.

Snart kommer muligheten for å bruke mobilen som en billig walkie-talkie, men Telenor er ikke nervøse.

digi.no har flere ganger tidligere omtalt en nye teknologi som lar deg bruke mobiltelefonen som walkie-talkie. Teknologien er i bred bruk i USA og kommer nå her i Europa. Både Nokia, Ericsson og Siemens arbeider med nettverksutstyr og mobiler for å la mobiloperatører som Telenor lansere teknologien.

    Les også:

Systemet gir brukeren en Instant Messaging-lignende program på mobilen hvor du legger inn og velger hvem du vil snakke med.

Bildet til høyre viser en Nokia 3650 med walkie-talk-systemet i bruk. Oppkobling går på 1-2 sekunder og så kan du snakke frem og tilbake - en vei av gangen. Talen transportes som IP-pakker over GPRS-nettet.

Hvor billig det blir er foreløpig uklart, bruken kan begrenses og prises på forskjellige måter som en del av et mobilabonnement. I USA er systemet populært blant barnefamilier og ungdommer, for man kan snakke til mange brukere samtidig.

Ericsson, den største leverandøren av mobilutstyr til Telenor Mobil, lover å lansere de nødvendige server-komponentene innen utgangen av året, skriver Dagens IT i Sverige.

Foreløpig har ikke Ericsson demonstrert systemet for Telenor Mobil, men selskapet kjenner til teknologien, forteller informasjonssjef Sigurd Sandvin til digi.no.

- Det lanseres nye teknologier hele tiden, og walkie-talkie-mulighetene er en av dem. Vi må få demonstrert dette i praksis og se på kvaliteten. Men det viktigste er brukervennligheten, skal vi lansere en ny tjeneste i massemarkedet må det være svært enkelt og her stopper det for mange nye teknologier, sier Sandvin til digi.no.

På spørsmål om ikke tale over GPRS kan bli billig og kan kannibalisere taletrafikken, rister Sandvin på hodet.

- Walkie-talkie-funksjonalitet er både en mulighet og en potensiell utfordring, innrømmer Telenor Mobils informasjonssjef. Men vi sover ikke dårlig om natten på grunn av dette. HIstorien viser at nye kommunikasjonsteknikker som SMS kommer i tillegg. Riktignok kan man spekulere i om man hadde ringt enda mer dersom SMS ikke hadde kommet, men talebruken har økt samtidig som SMS har eksplort, påpeker Sandvin overfor digi.no.

Til toppen