BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor gir ikke opp Mellom-Europa

Telenor gir ikke opp kampen om å kjøpe andeler i teleselskap i det tidligere Øst-Europa, etter nylig å ha tapt kampen om en aksjepost i det kroatiske teleselskapet. Nå vurderer selskapet mulighetene for å kjøpe seg opp i den slovakiske statens teleselskap.

Frode Eriksen
10. nov. 1999 - 15:11

Nedsalget av aksjer i det slovakiske teleselskapet Slovenske Telekomunikacie er vedtatt som en del av regjeringens privatiseringsplan, og i første omgang er det snakk om å tilby 51 prosent av selskapet til en utenlandsk partner.

Deutsche Bank, som er tilrettelegger av salget for den slovakiske staten har presentert selskapet for fem potensielle kjøpere, hvorav Telenor/Telia er en av gruppene.

Landansvarlig for Telenor i Slovakia, Are Mathisen, sier til digi.no at det er nedsatt en prosjektgruppe som jobber med denne saken, uten at selskapet har bestemt seg for om aksjeposten i selskapet er av interesse.

Telenor har fra før blinket ut Sentral-Europa som et satsingsområde, der selskapet allerede er etablert som mobil og fastnettoperatør, og har startet som Internett-leverandør.

Mathisen sier at det bare var Telenor som hadde en virksomhet i landet fra før, og omsetningen vil i år ende nær 200 millioner kroner. Virksomheten er i hovedsak knyttet til satellittvirksomhet innenfor Vsat og kringkasting, foruten jordnett og en Internett-leverandør som Telenor kjøpte tidligere i år.

Mathisen sier at Telenor vil svært gjerne inn på både fastnett og mobilnett i landet, noe som betyr at utlysningen fra de slovakiske myndighetene vil bli gått igjennom nøye.

Telenor/Telia kan vente hard konkurranse om aksjeposten, som også er markedsført overfor Deutsche Telekom, France Telecom og British Telecom, foruten amerikanske SBC. I ettertid har nederlandske KNP uttrykt interesse for aksjene, mens British Telecom har vist mindre interesse for prosjektet.

Verdifastsettelse av aksjeposten er vanskelig og anslagene for hva staten kan få for sin aksjepost varierer fra 611 millioner dollar til 2,5 milliarder dollar, eller mellom 5 og 20 milliarder kroner, ifølge Dow Jones Newsvire. Det som kan trekke prisen opp er at det er snakk om en aksjepost på 51 prosent. Staten vil sitte tilbake med 34 prosent av aksjene til det slovakiske telemarkedet er hel-liberalisert etter planen i 2003. Resten er eid av et statlig eiendomsselskap.

Slovakia vil bruke inntektene til å ruste opp vei- og jernbaneinfrastruktur og til å bygge boliger.

Fastnettpenetrasjonen, eller antall telefonlinjer per 100 innbyggere i landet, ligger på rundt 30 (tilsvarende for Norge er 56).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.