- Telenor gjør montører til kasteballer

EL & IT-forbundet tar bitter strid til retten.

- Telenor gjør montører til kasteballer

EL & IT-forbundet tar bitter strid til retten.

Fagforeningene raser mot Telenor etter at de i fjor la om anbudsmodellen ved innkjøp av installasjonstjenester.

De prekvalifiserte underleverandørene, Relacom (tidligere Bravida), Sønnico og Eltel Networks må heretter kjempe om femårskontrakter fylkesvis.

Inndelingen har ført til masseoppsigelser hos aktørene i områder der konkurrenten vant oppdraget. Montører med opptil 40 års fartstid (og bakgrunn fra det gamle Televerket) er oppsagt, eller tvunget til å søke jobb i overtakende bedrift.

EL & IT-forbundet føler bitterhet mot Telenor for omleggingen, men velger å gå til rettssak mot underleverandørene på vegne av medlemmene sine.

- Når det ene selskapet vinner oppdraget må det medføre en forpliktelse om at de som mister jobbene sine overføres til selskapet som vinner anbudet, sier forbundsleder Hans Felix til digi.no.

- Montørene blir kasteballer

Forbundet ønsker å prøve om oppsigelsene er usaklige. Felix erkjenner at striden ligger i en juridisk gråsone.

- Måten Telenor fordeler kontraktene på har gjort arbeidstakerne til kasteballer. Dette burde vært gjort på en smidigere måte. Her har vi et lukket marked hvor det bare er tre selskaper. Hvis det er ett selskap som åpenbart må ansette flere folk, så må disse hentes fra selskapene som tapte oppdraget, sier Felix.

Den første saken skal opp for Haugarland tingrett den 7. februar. En tilsvarende sak skal prøves i Bergen tingrett fra 28. februar og 7. mars.

Målet fra forbundets side er å styrke de ansattes stillingsvern, og sørge for at de ansatte beholder sine opparbeidede rettigheter.

- Vi krever rett til virksomhetsoverdragelse på vegne av rundt 30 telemontører. Medlemmene våre må sikres slik at de får rett til å følge jobben sin. Nå blir folk som har 40 års fartstid skubbet ut eller ansatt på nytt i firma og mister all ansiennitet, sier hovedtillitsvalgt for EL & IT i Relacom, Sissel Hallem til digi.no.

I motsatt fall frykter forbundet at underleverandørene til Telenor må ut i ny sjonglering med ansatte neste gang kontraktene skal reforhandles om tre år.

- Selskapene må få kontrakter som gjør at de overtar arbeidstakere – ikke gå til oppsigelser eller starte med innleie i stedet for fastansatte, sier forbundsleder Hans Felix i en pressemelding.

Til toppen