Telenor gleder seg til super-billige mobiler

Nå lover tyske Infineon snarlig hjelp til verdens fattige som trenger mobiler, noe som får Telenor til å smile.

Under en presse-presentasjon i går kveld gikk Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas gjennom Telenors utenlandssatsninger. Selskapet har eierandeler i en rekke mobilselskaper i Øst-Europa, men det er i Asia Baksaas ser for seg den store veksten.

Telenor har heleide mobilselskaper i Pakistan og er største eier i thailandske Dtac, Gramee Phone i Bangladesh og DiGI i Malaysia. Selskapene vokser raskt, men om veksten fortsette og verdens mindre rike brukere få tilgang til moderne kommunikasjon vil bli styrt av lavere mobilpriser.

I dag regner man med at rundt to milliarder mennesker har mobiltelefoner. 3,5 milliarder mennesker bor i områder med mobildekning, men har ikke råd til en mobil.

I dag er den magiske nederste prisgrensen 40 amerikanske dollar, men dette er likevel en formue for mange innbyggere i fattige Asia-land. Nylig lovet flere produsenter telefoner til 30 dollar og nå lover den tyske brikke-produsenten Infineon en nytt priskutt.

Men nye og enklere brikker spør Infineon mobiler med en utsalgspris på bare 20 dollar i løpet av 2007, skriver Reuters.

Infineon mener at telefonene kan presses ned i 10 dollar, men at produsentene ikke ønsker dette i frykt for at en lavere kvalitet og lite spennende design vil skade deres image hos brukere som har bedre råd.

Infineon la frem sine påstander under en konferanse om nettopp superbilliger mobiler i Amsterdam i går.

Infineon påpeker at en billig mobiltelefon i dag består av 150 deler og at den eneste måten å få ned prisen på er færre og billigere deler. Selskapet arbeider med en brikke som skal samle alle basisfunksjoner i en mobil til en delpris på fem dollar. Sammen med 50 andre komponenter skal dette skapen en mobil til 20 dollar.

Umder konferansen fortalte Philips at selskapet tror de vil kunne lage mobiler med en utsalgspris på 15 dollar i 2008.

Til toppen