BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor granskes av konkurransetilsynet

Konkurransetilsynet og Post- og Teletilsynet gransker nå Telenors prisøkning på lokalsamtaler som ble gjennomført ved nyttår. Om tilsynsmyndighetene finner at prisøkningen ikke var kostnadsbasert kan monopolbedriften få seg en solid smekk.

Eirik Flaa
6. aug. 1997 - 17:05

Det var mange som irriterte seg da Telenor i januar satt opp prisene på lokalsamtaler og utvidet området for lokale samtaler. Spesielt ble prisøkningen en belastning for private Internett-abonnenter, som fra før hadde basert tilknytningen på noder plassert i sitt lokalområde.

Nå gransker Konkurransetilsynet og Post- og Teletilsynet saken, for å se om prisøkningen er basert på reelle kostnader for statsbedriften. Hvis ikke, er den å regne som et resultat av Telenors monopolmakt, og Telenor vil i det minste måtte regne med å måtte redusere prisene.

Konkurransetilsynet og Post- og Teletilsynet vil i forbindelse med granskningen også ta opp mulighetene for at Telenor har satt opp prisene til å kryssubsidiere sine ulike virksomheter. Dette gjelder ikke bare prisene på lokalsamtaler, men også prisnivået på linjeleie, som blant annet går ut over konkurransesituasjonen mellom de to mobiltelefonaktørene Telenor Mobil og NetCom. Dersom Telenor har høye priser på linjeleie, går dette naturlig nok ut over profitten til NetCom og Telenor Mobil. Den reduserte profitten til disse vil i stedet havne i Telenors-konsernets lomme. At Telenor Mobil får en smell spiller derfor liten rolle for Telenor-konsernet som helhet.

- Det er vanskelig å avsløre en slik form for kryssubsidiering, medgir konkurransedirektør Einar Hope overfor digi. Konkurransedirektøren vil derfor ikke antyde når saken vil være ferdig utredet, men forklarer at granskingen er "basert på en rekke henvendelser fra kunder og konkurrenter".

- Blant annet har vi fått flere henvendelser fra NetCom, som slettes ikke er tilfreds med situasjonen, sier Hope.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.