TELEKOM

Telenor har fortsatt tro på India

Selskapet avviser mislighold av GSM-lisenser og understreker sin lange «tidshorisont».

30. nov. 2010 - 13:13

Uninor, det indiske datterselskapet til Telenor, er blant dem som risikerer å miste GSM-lisenser som følge av en pågående skandale i India.

Uttalelser fra landets telekomminister går ut på at Uninor er blant dem som vil bli bedt om å begrunne hvorfor de fortjener å beholde lisenser som den indiske riksrevisjon mener ble tildelt på feil grunnlag.

I en e-post til digi.no fra Telenors talsperson Glenn Mandelid for virksomheten i Asia forklarer selskapet at det først nå er sådd tvil om hvorvidt Unitechs GSM-lisenser ble tildelt på feil grunnlag. Mandelid understreker videre at Uninor har oppfylt utbyggingskravene som knyttes til lisensene.

– Da Telenor kjøpte seg inn i Uninor hadde selskapet allerede blitt tildelt lisenser fra Indiske myndigheter. Gjennom vår due-dilligence prosess fant vi ingen grunn til å tro at selskapets lisenser ikke var tildelt i henhold til de gjeldende retningslinjer. Senere, da Telenor søkte om å få øke sin eierandel til 67,25 prosent gjennomgikk vi en grundig sikkerhetsklarering, og heller ikke i denne prosessen ble det stilt spørsmål ved legitimiteten til lisensen. Når det gjelder spørsmål knyttet til utrulling av Uninors nettverk har vi oppfylt kravene i henhold til hva lisensen krever og tillater, skriver Mandelid.

Mandelid understreker også et annet argument for at Uninor ikke bør fratas selskapets GSM-lisenser.

– Som industriell aktør har Telenors satsing i India en lang tidshorisont. For Uninor er det viktig å beholde fokus på å etablere seg som en reell konkurrent i markedet, og ikke la seg distrahere slik at de mister det gode momentumet som selskapet har hatt i de siste tre månedene, der de kan vise til en kundevekst på over to millioner nye kunder hver måned, og totalt ca 14 millioner kunder ved utgangen av oktober.

Telenor har investert rundt 1,2 milliarder dollar i Uninor, tilsvarende 7,5 milliarder kroner.

Slik saksforholdet står i dag, kan man mistenke at Telenor og andre utenlandske aktører er blitt ført bak lyset av sine indiske partnere. Det er derfor betimelig å spørre om hvilke muligheter Telenor har for å hindre mulige tap som følge av den pågående skandalen, og om de har sørget for å gardere seg, for eksempel gjennom avtalen med Unitech.

Mandelid sier han ikke kan svare på dette:

– Telenor og Unitech har en aksjonæravtale som regulerer forholdene mellom partene. Denne avtalen er konfidensiell, og jeg kan derfor ikke kommentere på hvilke vern som finnes.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.