Telenor har kun kjøpt halvannen fotballsesong

Telenor får ikke tid til å tilby sitt betal-TV produkt i markedet før fotball-VM er over. Dermed er over halve fotballsesongen gått, og selskapet har betalt millioner av kroner for få serierunder.

Telenor får ikke tid til å tilby sitt betal-TV produkt i markedet før fotball-VM er over. Dermed er over halve fotballsesongen gått, og selskapet har betalt millioner av kroner for få serierunder.

Informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor Plus opplyser til digi.no at selskapet tidligst vil kunne ha en fotballpakke klar mot slutten av juni. Han innrømmer at det mest sannsynlige er etter at fotball-VM-finalen er ferdig.

Finalen går av stabelen 30. juni, det vil si mot slutten av den norske vårsesongen. Samme dag avvikles den 14. serierunden i den norske Tippeligaen, og spillerne tar ferie fram til 21. juli. Da er det kun 12 runder igjen før sesongen 2002 er ferdig.

- Nå har vi kjøpt rettighetene, snart skal vi lage produktet. Men for øyeblikket er vi svært fokusert på fotball-VM, sier Johannessen til digi.no. Telenor satser alt på at fotball-VM skal gi både digital-TV, gjennom Canal Digital, og bredbånd på Internett, gjennom iCanal, det kicket de trenger på kundemassen for å dra fra konkurrentene.

Ideén er å lage en suksessfull mal ved hjelp av fotball-VM som man kan dra med seg inn i dekningen av norsk toppfotball. Med tilgang til fire seriekamper per runde, er potensialet stort, men mye avhenger av prisen og kvaliteten på tjenestene.

NRK/TV 2 har jobbet knallhardt for å selge disse rettighetene til en betal-TV-aktør som kunne betale mye for dem. I tillegg til Telenor har ViaSat-eieren MTG vært inne i bildet for å kjøpe deler av tilbudet.

Det har tatt lang tid å få en avgjørelse, som nå altså kommer like før seriestart i Tippeligaen.

Konserndirektør Stig Eide Sivertsen i Telenor Plus er enige i at de mister endel den første sesongen, men går ikke med på at de mister halvparten. Han regner med at de får med seg 52 kamper i 2002, altså de siste 13 serierundene. Det samme gjør Leder for TV-sporten i NRK, Tor Aune.

Ifølge Finansavisen skal Telenor ha betalt et sted mellom 20 og 40 millioner for rettighetene de to nærmeste årene, rettere sagt for halvannen sesong. Etter det digi.no erfarer er dette i området som Telenor har betalt.

Hvis man regner med at Sivertsen har rett og de rekker 13 serierunder á fire kamper i 2002 (52 kamper) og 26 serierunder á fire kamper i 2003 (104 kamper), blir det til sammen 156 kamper som Telenor har kjøpt. Med utgangspunkt i en makspris på 40 millioner kroner, har teleselskapet maksimalt betalt rundt 256.000 kroner per fotballkamp.

- Du får ikke noe tall av meg. Det vi har sagt er at vi har betalt "et norsk beløp" for rettighetene, mer kan vi ikke gå ut med - dette er en konfidensiell avtale, sier Arild Johannessen, og ønsker digi.no "lykke til" med å regne ut hva Telenor betaler for hver kamp.

Spørsmålet blir om selskapet vil få igjen denne prisen - ikke fra seerne - men fra distributørene.

Ifølge Finansavisen skal utsalgsprisen per kamp ligge i underkant av 100 kroner. For en sesongbillett vil TV-seerne måtte betale i underkant av 1.000 kroner. Problemet med dette regnestykket er bare at det ennå ikke er klart hvilke operatører som skal viderefomidle sendingene på betal-TV. På satellitt blir det Canal Digital, men på kabel kan det likesågodt bli UPC som Telenor Avidi.

Uansett vil disse distributørene ta sine egne priser på pakkene de kjøper, etter å ha kjøpt visningsrettigheter fra Telenor Plus. Det som kommer inn i regnestykket i tillegg, er produksjonen. Ifølge Johannessen har ikke Telenor bestemt seg for hvilke av TV-selskapene som skal produsere TV-kampene i 2002 og 2003.

Han sier det slett ikke er opplagt at det blir TV 2 eller NRK, selv om Telenor valgte NRK i forbindelse med fotball-VM i sommer.

- Vi vil sette ut produksjonen til et eksternt produksjonsselskap. Det er for tidlig å si hvem det blir, sier Johannessen som likevel innrømmer at de nevnte TV-selskapene er flinke på sport.

Om prisen både på TV-produksjonen og fotball-sendingene er usikker, vil det uansett blir en svært halvert sesong vi får se på betal-TV i 2002.

NRK og TV 2s rammeavtale med Norges Fotballforbund skal ha en verdi på mellom 350 og 400 millioner kroner for fire år (fra 2002-2005).

Tor Aune i NRK sier til digi.no at avtalen med fotballforbundet forhindrer dem i å sende gratisfotball direkte på TV 2 eller NRK når hovedrunden foregår mellom 18:00 og 20:00 på søndager.

Dermed fortsetter prinsippet med en kamp med start klokken 20 søndag kveld, eller tippekamptid på lørdag klokken 16:00.

Telenor, med sitt betalingsopplegg, kan imidlertid sende direktekamper på søndagene, pluss mandagskamper.

Allerede i dag er det spikret hvordan sendeskjemaet vil være frem til sommeren i fordelingen mellom NRK og TV 2. Det opplyser Aune. Til sammen skal NRK kunne sende 26 kamper i løpet av én sesong.

- Det kan jo hende at Telenor vil prøve seg litt fram med sendinger før sommeren, men uten å lage den store kampanjen av det. Jeg tror imidlertid de vil vente til etter VM for ikke å ødelegge momementum, sier Aune og mener uansett at NRK og TV 2 ikke vil dra spesielt nytte av at Telenor kommer igang såpass sent med sitt betalingsopplegg.

Til toppen